Ekipa Preoblikovalnice se ukvarja s preoblikovanjem odpadnega materiala

14. 2. 2019, 18:00 | Aktualno | Vir: Liza
Ekipa Preoblikovalnice se ukvarja s preoblikovanjem odpadnega materiala (foto: Tilyen Mucik, arhiv Preoblikovalnice, Petra Švajger, Tanja Ristič, arhiv Rifuzl) Tilyen Mucik, arhiv Preoblikovalnice, Petra Švajger, Tanja Ristič, arhiv Rifuzl

V preteklih letih je poleg izvedbe izobraževalnih delavnic za mlade prenovila in opremila nekaj zanimivih prostorov, med drugim tudi ljubljansko trgovino brez plastične embalaže Rifuzl.

Kateri so vaši ustvarjali izzivi?

Naši ustvarjalni začetki segajo že v leto 2015, ko smo skupaj z Združenjem Sezam vzpostavili prvi nadcikliran (ang. upcycling) mladinski center Mladinska postaja Moste (MPM) po principih ponovne uporabe, recikliranja in nadcikliranja. S pomočjo zagonskih sredstev Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) za socialna podjetja smo vzpostavili podjem Preoblikovalnica, ki se je na začetku ukvarjala s predelavo starega pohištva in tako spodbujala s svojo dejavnostjo razvoj krožnega gospodarstva v Sloveniji. S prvo generacijo Preoblikovalcev (t. i. oblikovalci, ki preoblikujejo odpadni material) smo zasnovali linijo izdelkov, ki so bili izdelani iz odpadnih palet.

Naše delo se je na to začelo usmerjati v prenove drugih mladinskih centrov (Javni zavod Mladi Zmaji – ČMC Šiška in ČMC Zalog), tako da smo predelali večjo količino odpadnega pohištva po principu izobraževalnih delavnic za mlade. Pozneje pa se je naše trajnostno oblikovanje razširilo tudi na trg. Preoblikovalnica je v letu 2018 izpeljala enega izmed kompleksnejših projektov Rifuzl, t. i. trgovina brez plastične embalaže, izdelana iz skoraj 70 % odpadnega materiala, ki je predstavljal kreativni izziv, mejnik in sporočilo, da smo s svojim poslanstvom na pravi poti. Ustvarjalnih izzivov je bilo do zdaj še več, ampak verjamemo, da lahko z idejami 'out of the box', timskim delom in vztrajnostjo izzive vedno znova tudi premagamo.Zakaj se Preoblikovalnica ukvarja s krožnim gospodarstvom in trajnostnim oblikovanjem?

Predelava starega pohištva je bila naša želja že od samega začetka, a smo se na začetku poti vseeno ukvarjali predvsem z mladinskimi projekti. Po pridobitvi subvencije od MGRT pa smo začeli razvijati tudi produkcijski segment podjetja. Ker smo prvi nadcikliran mladinski center Mladinska Postaja Moste vzpostavili skoraj brez finančnih sredstev, predvsem s pomočjo donacij in predelavo starega pohištva, smo v tem videli osnovo našega delovanja. Od takrat naprej pridno iščemo nove in nove načine sodelovanja v krožnogospodarski verigi.

V čem ste drugačni?

Naša posebnost je uporaba palet na način, da jih najprej razstavimo, obdelamo deske (oblanje, brušenje), iz teh desk naredimo plošče, ki so osnova za večino naših izdelkov in ambientov. Hkrati pa je naša posebnost tudi ta, da ponujamo celostno prenovo z montažo, kar pomeni, da v današnjem času, ko smo vsi (pre)zaposleni, prevzamemo odgovornost in razbremenimo naročnika pri prenovi ambienta.

Sodelujemo pa tudi pri izobraževalnem razvoju trajnostnih produktov, zasnovanih po principih krožnega gospodarstva. Konec leta 2018 smo namreč skupaj z Eko skladom – Slovenskim okoljskim javnim skladom izvedli prvi zimski tabor, imenovan Ekoskladov Re-use camp, kjer je skupina študentk s fakultete za dizajn v tednu dni zasnovala in izdelala prototip šestih novih izdelkov, narejenih iz odpadnega materiala.Kaj vse počnete?

Izvajamo storitve (npr. Rifuzl, Hotel Park). Izdelujemo po naročilu (npr. izdelava kuhinje, dnevne sobe, okraski po stanovanju, gajbice). Organiziramo izobraževalne delavnice (prenove z aktivno participacijo udeležencev – Javni zavod mladi Zmaji, MC Legebitra). Izvajamo pa tudi študijske prakse (fakulteta za dizajn).

Kaj najraje izdelujete?

Najraje vzpostavljamo ambiente. Celovit pristop k iskanju rešitev za potrebe naročnikov, optimizacija proizvodnega procesa in ponudba na ključ (od ideje do produkta) se tam najbolje izrazita. S svojo vpletenostjo v projekt pustimo pečat v prostoru že v fazi načrtovanja, saj zgodbo projekta izpeljemo skupaj z naročnikom. Tako je končni izdelek unikat in rešuje realne potrebe. Ponosni smo na svoj 'certifikat', kar je plaketa s točnim izračunom količine odpadnega in novega materiala, ki smo ga za projekt uporabili.

Zakaj ravno odpadni materiali?

Planet, na katerem živimo, ima omejene vire surovin. Prehitro trošenje in prepogosto nesmiselno zavrženje različnih izdelkov pa predstavlja velik vir onesnaževanja. Marsikateri odvržen predmet je v resnici še vedno uporaben, če mu le malo spremenimo namembnost. Mi smo svoje navdušenje našli v porabi palet in starega pohištva.Kateri so naši poglavitni odpadni materiali, ki jih uporabljate?

Največ uporabljamo palete, ki jih dobimo od podjetja, ki jih ima za enkratno uporabo. Namesto da se te palete kurijo in uničujejo, jih mi predelamo v izdelke ali uporabimo kot primarno surovino pri celovitih prenovah prostorov. Predelati nam uspe približno 90 % palete. Neuporabljen les in žagovino pa potem posredujemo mladinskemu centru na prostem Livada LAB, ki ga uporabi za kres in pridelavo komposta. Poleg palet pa predelujemo tudi star kosovni odpad – različni stoli, omarice, mize in drugi predvsem leseni izdelki.

Na kateri izdelek oz. storitev ste najbolj ponosni in zakaj?

Najbolj ponosni smo na vzpostavitev prve trgovine brez plastične embalaže Rifuzl. Ne samo zato, ker je bil eden obsežnejših in bolj zahtevnih, ki smo jih naredili, temveč tudi, ker nam je uspelo z naročnikoma ustvariti zanimivo zgodbo. Trgovina je vzpostavljena s skoraj 70 odstotkov odpadnega materiala, sestavljena je namreč iz 650 kg palet. Leseno pohištvo smo naoljili s tikovim oljem, kar daje ambientu še več topline in karakterja.

Vizija za naprej je?

Želimo postati vodilno podjetje za vzpostavitev trajnostno oblikovanih in izvedenih prenov interjerjev. Želimo prispevati k zmanjševanju vnosa odpadnega materiala v naravo in zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov v ozračje.Kje vas najdemo?

Naša delavnica je trenutno v 1. nadstropju Tržnice Moste, kjer si lahko obiskovalci ogledajo proces dela in tudi naše izdelke. Več o nas in našem delu pa lahko preberete na spletni strani www.preoblikovalnica.si, na Facebook strani Preoblikovalnica (www.facebook.com/preoblikovalnica), na Instagramu (www.instagram.com/preoblikovalnica) ali nam pišete na elektronski naslov info@preoblikovalnica.si.

Naša vodila so:

  • Preoblikujmo (skupaj) izdelke in vzpostavljajmo ambiente z zgodbo, ki so narejeni po meri uporabnika.
  • Moč še uporabnega.
  • Bodimo odgovorni do okolja in družbe, v kateri živimo (trajnostno oblikovanje, zaposlovanje ranljivih skupin).
  • Iščimo inovativne principe dela in naj nas ne bo strah sprememb ter izzivov.

Besedilo: Ekipa Preoblikovalnice // Fotografije: Tilyen Mucik, arhiv Preoblikovalnice, Petra Švajger, Tanja Ristič, arhiv Rifuzl

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri