Kitajci končali najhitrejši magnetni vlak na svetu, zmožen hitrosti 600 km/h

25. 7. 2021, 08:33 | Aktualno | Vir: STA

              Kitajci končali najhitrejši magnetni vlak na svetu, zmožen hitrosti 600 km/h (foto: profimedia) profimedia

Na Kitajskem so v teh dneh dokončali najhitrejši magnetni lebdeči vlak na svetu. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua naj bi bi sposoben dosegati hitrost 600 kilometrov na uro in bi bil s tem najhitrejši vlak na svetu.

V nasprotju z običajnimi vlaki magnetni vlaki lebdijo nad progo, poganja pa jih močno elektromagnetno polje. Ker ni trenja, lahko dosegajo veliko višje hitrosti.

Vlak, ki so ga izdelali v državnem koncernu CRRC, je v torek zapustil proizvodne prostore v kraju Qingdao na vzhodu države. Dokončanje vlaka je "velik dosežek pri razvoju železniškega prometa v državi," je sporočil kitajski državni svet. Preden bo vlak začel voziti potnike, ga bodo še nekaj let preizkušali.

Prvi tovrstni magnetni vlaki bi torej lahko začeli voziti čez pet do deset let, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Tako bo denimo mogoče čas potovanja med Pekingom in Šanghajem skrajšati s približno petih ur na približno dve uri in pol. Po podatkih vlade načrtuje železniške povezave z novimi vlaki več večjih kitajskih mest in provinc.

Prvi magnetni vlak na Kitajskem je začel delovati leta 2002. Zgradili sta ga nemški podjetji Siemens in Thyssenkrupp, povezuje pa šanghajsko letališče Pudong s središčem mesta. Njegova najvišja hitrost je 430 kilometrov na uro. Novi vlak je v celoti plod kitajskega znanja.