Kitajska priznala pomanjkljivosti pri odzivu na virus

4. 2. 2020, 10:42 | Aktualno | Vir: STA

              Kitajska priznala pomanjkljivosti pri odzivu na virus (foto: profimedia) profimedia

Kitajsko vodstvo je danes priznalo pomanjkljivosti v odzivu na izbruh smrtonosnega novega koronavirusa. Stalni komite politbiroja kitajske komunistične partije je po redkem priznanju napake obenem pozval k izboljšavi kitajskega sistema za nujni odziv.

Politbiro, ki mu predseduje kitajski predsednik Xi Jinping, je pozval tudi k izkoreninjenju nezakonitih tržnic, kjer prodajajo divje živali, poroča britanski BBC.

"V odgovoru na pomanjkljivosti, ki so bile razvidne ob odgovoru na epidemijo, moramo izboljšati naš sistem za nujni odziv in izboljšati naše sposobnosti pri spopadanju z nujnimi in nevarnimi nalogami," je pisalo v sporočilu politbiroja.

Po njihovem je nujno okrepiti nadzor tržnic in popolnoma prepovedati nezakonito preprodajo divjih živali.

K takojšnjim in odločnim ukrepom je pozval tudi Xi. Zavzel se je za strogo uveljavljanje ukazov in prepovedi. V boju proti epidemiji namreč po njegovem ne gre le za življenje in zdravje ljudi, ampak tudi za gospodarsko in socialno stabilnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajsko vodstvo se je v preteklih tednih soočalo s kritikami, da se na Kitajskem niso primerno odzvali na izbruh in da so v nekaterih primerih tudi skušali preprečiti, da bi nekatere novice prišle na dan.

Novi koronavirus se je prvič pojavil konec leta v Wuhanu, na tržnici z divjimi živalmi, ki so jo kasneje zaprli. Do sedaj je virusu podleglo že več kot 420 ljudi, več kot 20.000 pa jih je okuženih, med drugim v okoli 25 drugih državah. Zaenkrat so zunaj celinske Kitajske potrdili dve smrti, na Filipinih in v Hongkongu.

Ministri za zdravje držav skupine G7 so se v ponedeljek strinjali, da bodo uskladili vse napore, da omejijo izbruh virusa.

Med drugim bodo uskladili svoje pristope glede preventive in svetovanj o potovanju ter raziskave virusa. Obenem se namerava G7 uskladiti s Svetovno zdravstveno organizacijo, Evropsko unijo in Kitajsko, ki ni del G7, poroča nemški portal Deutsche Welle.

"Primeren odgovor na virus se lahko usklajuje le mednarodno in na evropski ravni, ker virus ne pozna ne meja ne nacionalnosti," je v izjavi dejal nemški minister za zdravje Jens Spahn.