Kitajska se pridružuje pobudi za pravično razdeljevanje cepiva proti covidu-19

Pobudo podprlo več kot 150 držav

9. 10. 2020, 09:33 | Aktualno | Vir: STA

              Kitajska se pridružuje pobudi za pravično razdeljevanje cepiva proti covidu-19 (foto: profimedia) profimedia

Kitajska se je pridružila globalni pobudi Covax za pravično razdeljevanje cepiva proti covidu-19, je danes sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Kitajska je tako po poročanju tujih tiskovnih agencij najpomembnejša svetovna sila v pobudi, ki jo je po podatkih Združenih narodov doslej podprlo že več kot 150 držav.

"To je pomemben ukrep za Kitajsko, da podpre načelo skupnosti zdravja ter izpolni zavezo spodbujanja zdravil kot globalnega javnega proizvoda," je izjavila tiskovna predstavnika kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying. Ob tem ni pojasnila, kakšen bo prispevek Kitajske.

Kitajski predsednik Xi Jinping je sicer že napovedal, da bo cepivo proti covidu-19, ki ga bo razvila Kitajska, globalno javno dobro. Trenutno so štiri kitajska cepiva proti covidu-19 v tretji fazi kliničnega preizkušanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Konec aprila vzpostavljena pobuda Covax, ki jo skupaj vodijo Svetovna zveza za cepiva in imunizacijo, Koalicija za inovacije na področju pripravljenosti na epidemije (Cepi) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), naj bi vsaki državi na svetu zagotovila pošten in pravičen dostop do cepiva.

ZDA in Rusija se pobudi doslej nista pridružili.