Kitajski goli pes Juky

18. 9. 2018, 14:01 | Aktualno | Vir: Liza

              Kitajski goli pes Juky (foto: osebni arhiv) osebni arhiv

Eden najbolj priljubljenih slovenskih frizerjev in solastnik salona Characthair Gusty Jesenko ni samo mojster stila in estetike, ampak tudi uveljavljeni trener in tekmovalec v dresurnem jahanju ter velik ljubitelj narave in živali.

Z njegovim petletnim Jukyjem, kitajskim golim psom, ki ga spremlja na vsakem koraku, sta prepoznavni in priljubljeni 'tandem'. Za našo revijo je spregovoril o njunem dinamičnem vsakdanu.

Vaše življenje je od nekdaj tesno povezano z živalmi. Kaj vam pomeni bližina psa, življenje z njim, vas je Juky spremenil in kako?
Juky je tiha, sončna dušica, moj najzvestejši prijatelj in najdragocenejši sopotnik v mojem življenju. Pes osmisli človekovo življenje … Ljubezen in odgovornost do živega bitja sta res nekaj izjemno lepega in plemenitega.

Kakšna so vaša 'pasja vzgojna načela', kako se soočate s 'kapricami' Jukyja, s trenutki, ko tudi kakšno ušpiči?
Živali so od nekdaj del mojega življenja. Kot profesionalni učitelj jahanja in tekmovalec v dresurnem jahanju sem povezan s konji že skoraj 20 let, pse in druge domače živali pa smo imeli doma od zgodnjega otroštva. Vešč sem vzgoje psov in sem pri pravilih tudi izjemno načelen in dosleden. Tudi Jukyja sem zelo lepo vzgojil – je prijazen, prilagodljiv, vzamem ga lahko kamorkoli, z menoj je tudi pri konjih, na treningih, v hlevu … In nikoli mi ne povzroča težav. Res čudovit pes!

Glede na to, da imate od nekdaj pse (Juky ni vaš prvi ljubljenček), kaj ste opazili? Ali z leti zaradi več prakse delate drugače – ste kaj bolj sproščeni pri Jukyju ali morda celo bolj zaskrbljeni, ker že veste, kaj vse gre lahko narobe?
Čeprav imam veliko kilometrine pri vzgoji živali, je vsaka od njih svet zase, individuum, ki zahteva poseben pristop. Zato sem pri vsaki živali spet nekako 'na začetku' – tudi pri Jukyju sem bil. Edina njegova 'kaprica', ki pa ne ogroža ne njega ne drugih, je, da ne dovoli božanja, ko je na svojem ležišču, in to zelo odločno pokaže z renčanjem. Ker ima do svoje zasebnosti vso pravico, ga tega nisem želel odvaditi.

Ste z Jukyjem obiskovali pasjo šolo ali ste ga lepega vedenja učili doma?
V pasjo šolo sem šel samo pred mnogo leti, ko sem imel svojega prvega psa, pozneje pa ne več. Poleg tega – kot rečeno – dresiram konje, ki so še veliko zahtevnejša žival kot pes, čeprav so principi vzgoje v osnovi zelo podobni. Jukyja sem torej vzgojil kar sam. Sicer pa se mi zdi odgovorno, da gredo ljudje s svojimi ljubljenčki v pasje šole, ker so te dejansko narejene za 'trening' človekovega karakterja in obnašanja! Če se odločiš za psa, potem mora biti lepo vzgojen.Kakšno je življenje s kitajskim golim psom – je nega zahtevna, koliko pozornosti potrebuje?
Kitajski goli pes zahteva bistveno manj nege kot zelo dlakavi psi, tudi kopanje je zelo enostavno, saj pes ne pušča dlak. Je pa treba biti bolj pazljiv, da se njihova koža spomladi postopoma izpostavlja soncu, da se lepo obarva (zmotno je mišljenje, da ti psi sploh nimajo pigmenta!) in paziti je treba pri prehrani, da ne dobi alergije ali mozoljčkov. Zato Julyja, ki je kot alfa samec, še posebej 'testosteronski', hranim striktno z naravno prehrano na osnovi kunca. Tudi sicer sem zagovornik čim bolj naravne, presne, nepredelane hrane za pse.

Kakšnim ljudem bi to pasmo priporočili in zakaj?
To vrsto psov bi priporočil družinam. To so senzibilni, prilagodljivi, inteligentni psi, ki se izjemno močno navežejo na skrbnika in družinske člane.

Kako je s potepanji – gre Juky z vami ali ga pustite pri sorodnikih, če odpotujete za dlje časa?
Juky je vedno in povsod z menoj – ko delam v frizerskem salonu, ko sem na mojih konjeniških treningih in tekmovanjih, ko grem na krajše poslovne poti ali počitnice. Le vožnjo z letalom mu bom pa prihranil, ker sem nasprotnik tega, da žival po nepotrebnem trpi zaradi skrbnikovih muh in želja.

Hišni ljubljenček: Juky
Pasma: kitajski goli pes
Starost: 5 let
Karakterne lastnosti pasme: inteligenten, prilagodljiv in prijazen pes, primeren tudi za družine
Posebnosti (ali pes odstopa od povprečja glede lastnosti svoje pasme): izjemno občutljiv

Besedilo: Nina Orel // Fotografije: osebni arhiv