Koncentracija ogljikovega dioksida v ozračju proti novemu rekordu

4. 12. 2019, 15:34 | Aktualno | Vir: STA

              Koncentracija ogljikovega dioksida v ozračju proti novemu rekordu (foto: profimedia) profimedia

V času ko vse več držav razglaša izredne podnebne razmere, znanstveniki dnevno razkrivajo nova neugodna poročila. Raziskava Global Carbon Project ugotavlja, da bo koncentracija ogljikovega dioksida letos verjetno dosegla nov rekord, pri čemer k skokoviti rasti emisij po novem največ prispeva zemeljski plin.

Global Carbon Project ugotavlja, da se bodo emisije ogljikovega dioksida letos zvišale za 0,6 odstotka, kar je sicer počasneje kot lani, a še vedno svetlobna leta proč od ravni, ki so potrebne za ohranjanje globalnega segrevanja pod nadzorom.

Manjšo porabo premoga v ZDA in Evropi je letos po navedbah znanstvenikov nadoknadil visok skok pri porabi zemeljskega plina in nafte. "Jasno vidimo, da globalne spremembe izvirajo iz nihanj pri uporabi premoga," je avtorico poročila Corrine Le Quere povzema francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je izpostavila, da trenutno k rasti emisij največ prispeva zemeljski plin.

Ravni ogljikovega dioksida v atmosferi, ki v zadnjih desetletjih eksponentno rastejo, bodo po pričakovanjih znanstvenikov letos dosegle v povprečju 410 delcev na milijonov. To je najvišja raven v vsaj 800.000 letih.

Poročilo o koncentraciji ogljikovega dioksida v ozračju je sicer le eno v nizu neugodnih podnebnih dokumentov, ki jih znanstveniki objavljajo v času podnebne konference, ki jo letos gosti Madrid.