Konec karantene na križarki World Dream v Hongkongu

3600 potnikov lahko zapusti ladjo

9. 2. 2020, 15:06 | Aktualno | Vir: STA

              Konec karantene na križarki World Dream v Hongkongu (foto: profimedia) profimedia

Oblasti v Hongkongu so izpustile okoli 3600 potnikov z velike križarke World Dream, ki je bila v karanteni zaradi suma, da so na njej okuženi z novim koronavirusom. Za to so se odločili, ko testi pri približno 1800 članih posadke niso potrdili prisotnosti tega virusa, ki je doslej zahteval že več kot 800 življenj, večinoma na Kitajskem.

Ladja je bila prisilno zaustavljena od srede, ker so se hongkonške oblasti zbale, da so se nekateri člani posadke okužili s koronavirusom na prejšnji poti in bi ga lahko širili naprej. Na tej ladji so bili namreč med 19. in 24 januarjem trije potniki s Kitajske, ki so potem zboleli zaradi okužbe s tem virusom.

Hongkonške oblasti so testiranje izvedli samo med člani posadke, ne pa tudi med potniki. Sprva so načrtovali, da bo testiranje posadke trajalo vsaj do torka, a so preverjanje zdaj opravili in končali predčasno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nevarni koronavirus, ki povzroča pljučnici podobno obolenje, se je prvič pojavil v mestu Wuhan v osrednji Kitajski. Doslej je zaradi okužbe s tem virusom po uradnih podatkih umrlo 811 ljudi, več kot 36.000 pa jih je okuženih. 26 jih je tudi v Hongkongu, še navaja AFP.

V karanteni je zaradi tega virusa sicer še ena velika potniška ladja, in sicer Diamond Princess, ki so jo ustavili v Jokohami na Japonskem. Na tej ladji so okužbo s koronavirusom doslej potrdili pri najmanj 61 ljudeh.

Med okoli 3700 potniki je tudi šest slovenskih državljanov. S slovenskega zunanjega ministrstva so v petek sporočili, da ne kažejo znakov okužbe in da se počutijo dobro.