Koronavirus: naprava, ki takoj pokaže, če ste pozitivni

30. 3. 2020, 15:18 | Aktualno | Piše: Lidija Petek Malus
Koronavirus: naprava, ki takoj pokaže, če ste pozitivni (foto: arhiv Abbott) arhiv Abbott

Ameriški Abbott Laboratories, svetovno znano podjetje za zdravstveno oskrbo, je razvilo koronavirusno napravo, ki v samo 5 minutah pokaže, ali je oseba okužena s koronavirusom.

Zdaj je Abbott dobil zeleno luč tudi pri ameriškem Zveznem uradu za živila in zdravila (ang. FDA). Prve teste bodo začeli opravljati ta teden. Pri podjetju zagotavljajo, da bodo pospešili izdelavo, tako da bodo lahko opravili 50 tisoč testov na dan, to je 5 milijonov testov na mesec. Negativni izvid testa naprava pokaže v 13 minutah.

Naprava je prenosna, lahka (velikosti majhnega opekača), tako da jih bodo lahko prenesli na območja, kjer se je virus najbolj razširil. Deluje podobno kot njihova naprava ID NOW, ki so jo že do zdaj uporabljali širom ZDA za določanje nalezljivih bolezni. Gre za eno najhitrejših oblik diagnosticiranja, deluje na osnovi molekularne metode, kar je sprejemljivo tudi za znanstveno sfero, saj deluje z visoko stopnjo natančnosti. 

Detekcija virusa

Laboratorijsko testiranje respiratorne koronavirusne bolezni 2019 (COVID-19) in s tem povezanega virusa SARS-CoV-2 uporablja po eni strani metode, ki zaznajo prisotnost virusa, po drugi strani pa metode, ki zaznajo protitelesa, s katerimi se imunski sistem brani pred okužbo. Detekcija protiteles (serologija) se lahko uporablja tako za klinične namene kot za nadzor nad zdravjem prebivalstva.

Molekularne metode uporabljajo verižno reakcijo s polimerazo (PCR) skupaj s preskusi nukleinske kisline in drugimi naprednimi analitičnimi tehnikami, s katerimi se v realnem času za diagnostične namene dokaže prisotnost genetskega materiala virusa. Test se opravi na dihalnih vzorcih dihal, dobljenih na različne načine, tako z nazofaringealnim brisom ali iz vzorca izpljunka.

Lidija Petek Malus
Novinarka in urednica revije Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri