Koronavirus: zaradi okuženih v Italiji na MZZ svetujejo previdnost

Pred potjo preverite ukrepe pri sosedih

23. 2. 2020, 18:04 | Aktualno | Vir: STA
Koronavirus: zaradi okuženih v Italiji na MZZ svetujejo previdnost (foto: profimedia) profimedia

Ministrstvo za zunanje zadeve ob širitvi novega koronavirusa v Italiji slovenskim državljanom, ki so tam, svetuje previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo v Italijo, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji.

Na severu Italije so z namenom, da preprečijo širjenja novega koronavirusa, sprejeli številne ukrepe. V deželah Lombardija in Benečija so odpovedane vse športne prireditve, uveden je poseben prometni režim.

V deželi Furlanija-Julijska krajina so razglasili izredne razmere, v katerih za zdaj ni predvidena odpoved športnih ali kulturnih prireditev, navaja MZZ. V Benetkah so odpovedali tudi tradicionalni karneval. 

Doslej so v Italiji zabeležili več kot 100 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je v deželi Lombardija, in sicer 89. Sledi dežela Benečija, kjer so zabeležili 19 primerov, nekaj pa jih je še v deželah Emilija-Romanja, Lacij in Piemont, poročajo italijanski mediji.

MZZ slovenskim državljanom, ki so v Italiji, svetuje previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo tja, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zaradi česar ministrstvo priporoča, da pred potovanjem ljudje pri gostiteljih, potovalni agenciji ali v hotelih preverijo zadnje stanje.

Konzularna služba MZZ, slovensko veleposlaništvo v Rimu in generalni konzulat v Trstu so v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo položaj.

Veleposlaništvo v Rimu je za informacije dosegljivo na elektronskem naslovu sloembassy.rome@gov.si in telefonski številki +39 335 80 64 552. Konzulat v Trstu je dosegljiv na elektronskem naslovu sloconsulate.trieste@gov.si in telefonski številki +39 040 30 78 55.

Zunanje ministrstvo bo glede na sprejete ukrepe v sosednjih državah še naprej ažurno seznanjalo slovensko javnost prek spletnih strani in družbenih omrežij, so navedli.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri