Kresovi bodo zagoreli tako na ljubljanskem Rožniku kot širom po Sloveniji!

30. 4. 2018, 08:32 | Aktualno | Vir: STA

              Kresovi bodo zagoreli tako na ljubljanskem Rožniku kot širom po Sloveniji! (foto: Danijel Novaković/STA) Danijel Novaković/STA

Povsod po Sloveniji bodo na predvečer mednarodnega praznika dela drevi zagoreli številni manjši in večji kresovi. Osrednja in največja prireditev bo že tradicionalno na ljubljanskem Rožniku, ki jo skupaj pripravlja več sindikalnih organizacij. Po nagovorih sindikalnih voditeljev bodo kres slovesno prižgali ob 22. uri.

Kresovanje na Rožniku je sicer le uvod v praznovanje praznika dela v Ljubljani, kjer bodo v torek zgodaj zjutraj naprej zaigrale budnice, dopoldne pa bo proslava, na kateri bo zbrane nagovoril župan Zoran Janković.

V Mariboru letos večjega sindikalnega kresovanja sploh ne bo, jim bo pa zato najbližji in eden največjih v Sloveniji že po tradiciji kres v Rušah na nekdanjem parkirišču Tovarne dušika Ruše, ki ga bodo popoldne začeli s postavitvijo mlaja, zvečer pa bo zbrane zabavala Tanja Žagar. Mariborčani bodo praznik dela sicer v torek obeležili na Snežnem stadionu pod Pohorjem.

Predsednik Borut Pahor se bo letos prvomajske slovesnosti kot slovesni govornik v torek udeležil na Šmohorju pri Laškem, v Šentjerneju pa bo isti dan zbrane nagovoril predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar.

Prvomajske prireditve predstavljajo dolgoletno tradicijo po vsej Sloveniji v okviru mednarodnega praznika dela. Posvečen je Haymarketskemu izgredu, do katerega je prišlo leta 1886 v Chicagu. Delavci so zahtevali osemurni delavnik, a je policija njihove demonstracije zatrla.

Ob kresovanjih na previdnost opozarja uprava za zaščito in reševanje. Kot poudarjajo, morajo biti na javnih prireditvah s kresovanjem zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.