Las Vegas: Avtobus brez voznika že prvi dan udeležen v trčenju

9. 11. 2017, 14:36 | Aktualno | Vir: STA
Las Vegas: Avtobus brez voznika že prvi dan udeležen v trčenju (foto: profimedia) profimedia

Na ulicah ameriškega Las Vegasa je v sredo prvič začel voziti manjši avtobus brez voznika. Njegov "prvi nastop" pa se ni končal najbolj uspešno, saj je že bil udeležen v trčenju z dostavnim tovornjakom. Za nesrečo, ki jo je policija označila kot "manjše trčenje", v katerem ni bil nihče poškodovan, naj bi bil sicer kriv voznik tovornjaka.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je bil premierni avtobus brez voznika na cesti šele dve uri, ko je prišlo do trčenja. A zanj ni bil kriv računalnik, ki upravlja z avtobusom, ampak človek - voznik tovornjaka, ki je vozil vzvratno, ko to ne bi smel, za kar bo tudi kaznovan, je pojasnila policija.

Obenem je policija pohvalila avtobus, ki da je naredil točno to, kar je moral - njegovi senzorji so zaznali tovornjak in računalniški sistem je nemudoma ustavil avtobus ter bi preprečil nesrečo, če bi le bil tudi voznik tovornjaka tako pazljiv. A ta ni opazil avtobusa in je vozil naprej, dokler ni zadel v sprednji odbijač avtobusa.

Gre sicer za avtonomen avtobus Arma, ki ga izdeluje francosko podjetje Navya. Potem ko je v Las Vegasu že prestal enoletno testiranje, so ga po sredinem trčenju umaknili iz prometa, a naj bi se že kmalu znova vrnil na ulice.

Manjši avtobus za 12 potnikov, ki vozi največ 24 kilometrov na uro, je del pilotnega projekta med podjetjem Nayva in skupino Keolis, s katerim bodo ljudem v središču Las Vegasa zagotovili brezplačen javni prevoz. Projekt, ki ga izpostavljajo kot prvo javno shuttle storitev brez voznika v ZDA, sponzorira Ameriško avtomobilsko združenje AAA. V leto dni trajajočem pilotnem projektu naj bi vožnjo z njim izkoristilo 250.000 ljudi.