Lastnica restavracije v Lexingtonu odslovila Trumpovo tiskovno predstavnico

24. 6. 2018, 12:54 | Aktualno | Vir: STA

              Lastnica restavracije v Lexingtonu odslovila Trumpovo tiskovno predstavnico (foto: profimedia) profimedia

Lastnica neke restavracije Red Hen vLexingotnu je dvignila precej prahu, potem ko je tiskovno predstavnico ameriškega predsednika Donalda Trumpa Sarah Sanders prosila, naj odide. Kot je pojasnila lastnica Stephanie Wilkinson, ji moralna stališča ne dopuščajo, da postreže nekomu, ki deluje v "nečloveški in neetični" administraciji.

V petek je uporabnik spletnega družbenega omrežja Facebook, ki je trdil, da je natakar v restavraciji The Red Hen v Lexingtonu v ameriški zvezni državi Virginija, objavil, da je "celi dve minuti" stregel Sandersovi, preden so jo prosili, naj s spremstvom odide. Njegov zapis se je razširil po družbenih omrežjih.

Sandersova je incident potrdila in dodala, da je na zahtevo lastnice vljudno odšla. "Njena dejanja povedo veliko več o njej kot o meni. Sama se vedno trudim ljudi, tudi tiste, s katerimi se ne strinjam, obravnavati s spoštovanjem in bom tako še naprej ravnala," je ob tem dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Antitrumpovsko mesto

Lastnica restavracije Wilkinsonova je medtem poudarila, da je politika v malem mestu, kjer stoji restavracija in ki na predsedniških volitvah ni podprlo Trumpa, zelo vroča tema. Kot je povedala za Washington Post, ni mogla sprejeti osebe, ki brani Trumpove "najbolj krute politike".

"Nisem privrženka konfrontacij. Vodim posel in želim, da ta posel cveti. A to je trenutek v naši demokraciji, ko se morajo ljudje odločiti za neprijetna dejanja in odločitve, da ubranijo svojo moralo," je menila.

Med drugim jo je zmotilo, da je Sandersova branila Trumpovo željo umakniti transspolne osebe iz ameriške vojske, pa tudi njeno zagovarjanje politik, ki so vodile do ločevanja otrok nezakonitih priseljencev od njihovih staršev.

Restavracija s standardi

Sandersovi je po lastnih besedah pojasnila, da ima restavracija določene standarde, ki jih želi braniti, "kot so poštenost, sočutje in sodelovanje". Zato je Trumpovo tiskovno predstavnico prosila, naj odide.

Poteza je sprožila burne odzive na obeh straneh - tako pri Trumpovih nasprotnikih kot podpornikih. Na družbenih omrežjih so ji tako prvi namenili številne petzvezdične ocene in hvalili pokončno držo lastnice, drugi pa so ji namenili najnižje ocene in Wilkinsonovo obtoževali diskriminacije.

Gre sicer le za zadnjega v vrsti podobnih incidentov, v katere so vpleteni Trumpovi sodelavci. Tako so ameriško ministrico za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen protestniki nadlegovali, ko je v torek večerjala v mehiški restavraciji v Washingtonu, in ji vzklikali: "Sramota!" Dva dni prej naj bi po poročanju New York Posta svetovalca Bele hiše Stephena Millerja ob večerji v drugi mehiški restavraciji v ameriški prestolnici obkladali s "fašistom".