Hotelirji po svetu svoje usluge in sobe ponudili v uporabo medicinskemu osebju

Lepa gesta

16. 4. 2020, 07:38 | Aktualno | Piše: Nika Arsovski

              Hotelirji po svetu svoje usluge in sobe ponudili v uporabo medicinskemu osebju (foto: profimedia) profimedia

Ob virusni krizi, v kateri se je znašel ves svet, so bodisi drobne pozornosti ali lepe geste še toliko bolj dobrodošle in opazne. Številni hoteli po svetu so se tako odločili, da v svojih sobah namestijo zdravstveno osebje, ki je v teh tednih zelo izpostavljeno. Tovrstni pobudi so se pridružili številni petični hoteli po vsem svetu, ki so zaradi virusa morali zapreti vrata turistom.

S širjenjem epidemije virusa so bili tudi številni hoteli in resorti po vsem svetu prisiljeni zapreti svoja vrata, da bi s tem preprečili nadaljnje širjenje koronavirusa, medtem ko so turisti in popotniki ostali doma. Hotelske sobe pa niso dolgo samevale, številne hotelske verige so se namreč odločile za pohvale vredno gesto in ponudile prenočišče zdravnikom, medicinskim sestram ter preostalemu osebju, ki noč in dan bije bitko proti covidu-19. Več kot 3,4 milijona hotelskih sob po vsem svetu je tako na voljo zdravstvenemu osebju, ki se neutrudno bojuje s koronavirusom.

V Združenih državah Amerike je za novim koronavirusom umrlo največ ljudi, najhuje je prav v zvezni državi New York. Številni hoteli v Velikem jabolku so tako spet odprli svoja vrata in namestili zdravstveno osebje, ki po vse dneve gara v bolnišnicah. Za ta korak se je odločil tudi prestižni hotel The Four Seasons na 57. ulici.

"Naši zdravstveni delavci se te dni borijo v prvih frontnih vrstah. Številni živijo daleč stran od bolnišnic in za pot porabijo veliko časa, potem pa se 18 ur borijo za življenja ljudi. Potrebujejo prenočišča blizu delovnega mesta, udobno sobo, v kateri se lahko spočijejo in si napolnijo baterije," je povedal eden najbogatejših Američanov Ty Warner, sicer predsednik uprave podjetja, ki ima v lasti luksuzni hotel.

Pobudi se je pridružilo na stotine hotelov po svetu, po podatkih ameriške hotelske zveze je v ZDA že 15 tisoč hotelskih objektov na voljo zdravstvenim delavcem.

V zvezni državi Kalifornija je tako svoja vrata odprlo več kot tisoč hotelov. Tudi velike korporacije, kot so Hilton, Hyatt in Marriott, so svoje namestitve ponudile na voljo zdravstvenemu osebju. Številni so se odločili, da zdravstvene delavce, predvsem tiste z manjšimi dohodki, namestijo brezplačno, spet drugi od bolje plačanih zahtevajo majhno plačilo, ki pa ga bodo odgovorni pokrili s sredstvi iz zasebnega in državnega fonda.  

Photo by Rhema Kallianpur on Unsplash

Tudi v Evropi so se številni hoteli odločili za dobrodelno gesto. Londonski hotel Claridge's s petimi zvezdicami je ponudil prenočišče delavcem bližje bolnišnice St. Mary, klicu na pomoč pa se je odzvala velika večina hotelskega osebja. Tudi drugje na Otoku se pridružujejo pobudi, med drugim je svoje hotelske objekte v uporabo ponudil tudi nekdanji nogometaš Gary Neville.

Očitno je s tem spodbudil preostali nogometni svet, saj sta se za podobno potezo odločila tudi lastnik Chelseaja Roman Abramović in nekdanji angleški reprezentant Ryan Giggs.

V hotelih ob tej situaciji veljajo posebni pogoji, zdravstveni delavci, ki kažejo znake novega koronavirusa, bivajo ločeno od tistih, ki znakov nimajo. Zdravstveno osebje nima stika s hotelskimi delavci, ključe enostavno prevzamejo na mizi ob vhodu, prav tako so iz sob umaknili minibar.

Ob prihodu v sobo vas na blazini ne pričaka čokoladica dobrodošlice, temveč kar razkužilo za roke. Restavracije in hotelski bari so v večini zaprti, nekateri pa še vedno skrbijo za obroke nastanjenega osebja.  

PREBERITE ŠE: Katarina Birtič Choi: "Ta pandemija bo vsekakor spremenila potek turizma" ALI Mojca Mavec: "Vse življenje sem svobodnjakinja, vajena sem dobrih in slabih sezon. A kako bo v tej krizi, nihče ne ve" 

Nika Arsovski
Novinarka