Letošnja turistična sezona boljša od lanske, a večinoma slabša kot leta 2019

22. 8. 2021, 08:33 | Aktualno | Vir: STA

              Letošnja turistična sezona boljša od lanske, a večinoma slabša kot leta 2019 (foto: profimedia) profimedia

Poletna turistična sezona bo po prvih ocenah v praktično celotni Sloveniji boljša od lanske, a je število turistov v večini destinacij še pod tistim iz poletja 2019. V drugem delu sezone so na dopustovanje Slovencev pozitivno vplivali novi boni, vračajo se tudi tuji gosti - v skladu s pričakovanji zlasti z avtomobili in iz bližnjih držav.

Podatki Slovenske turistične organizacije (STO), ki temeljijo na uradnih statističnih podatkih, kažejo bistveno izboljšanje zasedenosti turističnih zmogljivosti v letošnjem juniju glede na šesti mesec lani. "Zabeleženih je bilo 55 odstotkov več prihodov in 67 odstotkov več prenočitev," so spomnili.

Med tujimi gosti prevladujejo predvsem tisti iz bližnjih evropskih držav, dostopnih z avtomobilom. Število prihodov tujih turistov je junija poraslo za 42 odstotkov, njihovih prenočitev je bilo več za 58 odstotkov. Največ prenočitev so med tujimi gosti ustvarili tisti iz Nemčije, Avstrije, Madžarske, Češke in Italije, navaja STO.

V začetku poletja so doma dopustovali tudi številni domači gosti, med drugim zaradi turističnih bonov, nadaljevanja motivacijske kampanje Zdaj je čas - Moja Slovenija in dejstva, da so jih slovenski turistični ponudniki lani navdušili nad počitnicami v Sloveniji, opažajo na STO.

"Številne slovenske turistične destinacije poročajo o odlični zasedenosti tudi v juliju in prvi polovici avgusta, mnoge med njimi tudi o dobrih rezervacijah za september oz. jesenske mesece," so ob tem dodali na nacionalni turistični organizaciji. Izstopajo destinacije, ki nudijo možnost aktivnega oddiha v naravi in nastanitve v manjših, individualnih namestitvah, kot so turistične kmetije, glampingi, apartmaji in kampi. Dobro so obiskana tudi slovenska naravna zdravilišča, živahnejši turistični utrip se vrača v mesta.

Letošnja poletna turistična sezona bo tako po pričakovanjih STO boljša od lanske, dogajanje jeseni pa bo odvisno zlasti od zdravstvenih razmer in posledično morebitnih ponovnih omejitev. Če novega zapiranja ne bo, STO letos pričakuje turistične prihode in prenočitve na ravni lanskih.

Okrevanje po destinacijah neenakomerno

O krepitvi turizma poročajo iz praktično vseh destinacij, pri čemer pa je moč okrevanja neenakomerna. V občini Piran so denimo julija letos zabeležili več gostov kot v enakem mesecu leta 2019. Delež unovčenih bonov je še vedno visok, počasi se vračajo tudi tuji turisti. Julija so ti v občini ustvarili 40 odstotkov, v hotelih pa polovico vseh prenočitev. Med njimi je bilo največ Avstrijcev, Madžarov in Nemcev, sledijo Čehi, Slovaki in Italijani.

Po podatkih portala ttaksa.si so julija v vseh nastanitvenih zmogljivostih občine Piran zabeležili dobrih 342.000 prenočitev, kar je tri odstotke več kot lani in štiri odstotke več kot leta 2019. V hotelih so julija zabeležili 170.000 prenočitev, kar je glede na lani pomenilo 15-odstotno rast. Letos so sicer, za razliko od lani, odprti vsi hoteli na destinaciji, so pojasnili.

Odlično kaže tudi za avgust, sezono pa si želijo podaljšati še v jesenske mesece, so zapisali v sporočilu za javnost minuli teden.

Z okrevanjem turizma so v letošnjem poletju zadovoljni na Bledu. Julija so v tem turističnem biseru zabeležili 131.608 nočitev, kar je 63 odstotkov številke iz julija 2019 in 27 odstotkov več kot julija lani. Ob tem so bili vsaj trije hoteli na Bledu ves letošnji julij zaprti.

Največ nočitev so sicer na Bledu ustvarili Nemci, na drugem mestu so Slovenci, sledijo pa Čehi, Madžari, Nizozemci in Belgijci. Po predvidevanjih bo avgust še boljši od julija.

V Dolini Soče prve ocene letošnje poletne sezone glede na lani kažejo na 10- do 15-odstotno rast. Junij je bil sicer še slab, saj ni bilo jasno, kako bodo meje prestopali tujci in kakšne pogoje bodo morali za obratovanje izpolnjevati gostinci in hotelirji. Če jeseni ne bo prišlo do novih omejitev javnega življenja, pričakujejo sezono, primerljivo lanski, oz. nekoliko boljše rezultate. Še vedno bi bilo to sicer za četrtino manj od poletja 2019, je pojasnil direktor Turizma Dolina Soče Viljam Kvalić.

Okoli polovico gostov ob smaragdni reki predstavljajo Slovenci, pri čemer pa so mnogi čakali na izdajo novih bonov za gostinstvo, turizem, šport in kulturo ter se za rezervacijo dopusta odločali kasneje. Ravno zato Kvalić vpliv t.i. bonov21 pričakuje še jeseni.

Tudi v Ljubljani je letošnja poletna sezona precej boljša od lanske, a še vedno težko primerljiva s poletnimi meseci leta 2019, pojasnjujejo na Turizmu Ljubljana.

"K večjemu obisku letos v primerjavi z lani pripomore precepljenost in dejstvo, da je Ljubljana poznana kot zelena, urejena destinacija s številnimi trajnostnimi praksami ter se je v času epidemije redno uvrščala med destinacije, ki so jih različni mediji priporočali za obisk," so navedli.

Na podlagi podatkov statistike turistično-informacijskih centrov ocenjujejo, da je Ljubljana julija zabeležila okoli 120.000 prenočitev, kar je 85 odstotkov več kot julija lani, a 60 odstotkov manj kot julija 2019. V prvi polovici letošnjega avgusta pa so gostje v slovenski prestolnici po ocenah opravili 54.050 prenočitev, kar je 2,5-krat več kot v istem obdobju lani in dobrih 11.000 manj kot v prvi polovici avgusta 2019.

Še junija so sicer petino vseh opravljenih prenočitev v Ljubljani opravili domači gosti, julija je njihov delež upadel na okoli devet odstotkov, v prvem delu avgusta pa na šest odstotkov. Med tujimi gosti letos prevladujejo obiskovalci iz evropskih držav, od koder prihajajo večinoma z lastnim prevozom, na destinaciji pa ostanejo dlje - povprečna doba bivanja tujih obiskovalcev v prvi polovici leta 2021 je 2,7 dneva. Znatno manj je letalskih gostov, kar je posledica manjšega števila ljubljanskih povezav.

Domače turiste medtem v Ljubljano vabijo s paketi za enodnevna in večdnevna doživetja. Upajo, da bodo obisk domačih gostov spodbudili tudi novi boni.

Jeseni v Ljubljani glede na napovedane poslovne dogodke in rast individualnih potovanj ter večanje števila neposrednih letalskih linij pričakujejo nadaljnjo rast turizma, ki bi lahko dosegel 60 do 70 odstotkov tistega iz leta 2019, so še dodali.

V občini Murska Sobota turistično sezono ocenjujejo kot dobro, primerljiva je z lanskoletno. Domači gosti predstavljajo vsaj 80 odstotkov vseh, je povedala direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Brigita Perhavec. "Tako kot v lanskem letu tudi letos gostimo pretežno turiste, ki koristijo turistične bone in bone21," je povedala. Covidni pogoji na obisk v nastanitvenih obratih nimajo bistvenega vpliva, vplivajo pa na obisk restavracij, opažajo.

Obisk za drugo polovico leta 2021, zaradi negotovih razmer povezanih z novim koronavirusom, težko napovedujejo. Nastanitveni obrati sicer beležijo rezervacije, vendar v veliko manjši meri, pri čemer Perhavčeva izpostavlja previdnost gostov, hitro spreminjajoče se ukrepe in druge razloge.