Litovci so ob omejitvah potovanj našli alternativno rešitev

Poleti s podobo različnih držav

10. 6. 2020, 06:30 | Aktualno | Vir: STA

              Litovci so ob omejitvah potovanj našli alternativno rešitev (foto: Profimedia) Profimedia

Litovci so ob omejitvah potovanj zaradi pandemije covida-19 našli alternativno rešitev. Tako vabijo kar v Vilnius, ki si bo vsak konec tedna poleti nadel podobo druge med turisti priljubljene države. Tako bodo med drugim lahko Litovci v prestolnici poceni doživeli Francijo, Španijo in Japonsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnji konec tedna je v starem mestnem središču že odmevala italijanska glasba, v restavracijah so stregli sredozemsko hrano, po ulicah so plapolale zeleno-belo-rdeče italijanske zastave.

Na trgu pred mestno hišo v Vilniusu pa so lahko ljudje občudovali razstavo vesp in avtomobilov Alfa Romeo.

Prevajalka Rasa Kliostoraityte, ki je v okviru pobude predstavila tri dela sodobnih italijanskih avtorjev, je za AFP izrazila upanje, da bodo tako lahko ljudje uživali v duhu Italije ne da bi jim bilo treba zapustiti mesto.

Njen soprog, Italijan Mario Di Pasquale je prepeval in igral kitaro ob cerkvi svetega Janeza v središču Vilniusa. "Mislim, da je prav, da se spomnimo Italije prav zdaj, ko preživlja tako težke trenutke," je dejal.

V prihodnjih tednih bodo na tak način med drugim skušali ljudem približati še Indijo, ZDA, Francijo, Španijo, Nemčijo in Japonsko.

Litva se je sicer nedavno znova odprla za turiste iz večine evropskih držav, potem ko so v državi uspešno zajezili epidemijo covida-19. Doslej so v državi z 2,8 milijona prebivalcev našteli 1720 okužb z novim koronavirusom ter 71 smrtnih žrtev covida-19.