Ljubljanski UKC se pripravlja na sprejem večjega števila bolnikov s covidom-19

Epidemija

25. 6. 2020, 08:30 | Aktualno | Vir: STA

              Ljubljanski UKC se pripravlja na sprejem večjega števila bolnikov s covidom-19 (foto: Profimedia) Profimedia

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se pripravljajo na sprejem morebitnega večjega števila bolnikov s covidom-19. Po besedah generalnega direktorja Janeza Poklukarja je osrednja slovenske bolnišnica sedaj opremljena bistveno bolje kot pred prvim valom epidemije, opozoril pa je na stisko z negovalnim kadrom.

Poklukar je v izjavi za medije spomnil, je ljubljanski klinični center trenutno edina bolnišnica, ki zdravi bolnike, okužene z novim koronavirusom. Glede na spremenjeno epidemiološko situacijo v Sloveniji v zadnjih dneh se je na pobudo stroke v sredo sestala skupina za obvladovanje epidemije, ki je govorila o naslednjih korakih v pripravi na morebitno povečanje števila bolnikov s covidom-19.

Velikega navala zaenkrat sicer ne pričakujejo, a morajo biti po Poklukarjevih besedah kot osrednja slovenska bolnišnica pripravljeni na vse in jih "prvi sneg" ne sme presenetiti.

Zato so prešteli bolniške postelje in intenzivne postelje, na katerih lahko zdravijo bolnike s covidom-19, ter zalog zaščitne opreme. "Ta trenutek smo bistveno bolje opremljeni kot pred prvim valom epidemije," je zatrdil.

Prav tako se z inštitutom za mikrobiologijo dogovarjajo, da bodo rezultate brisov, če bo treba, imeli na voljo 24 ur na dan. "Če je nekdo sprejet v bolnišnico, je pomembno, da ga lahko v pravem času prepoznamo kot bolnika, ki ima koronavirus," je opomnil.

Kadrovske težave

Po njegovih besedah ta trenutek še zmorejo s kadrom, ki ga imajo, vendar bodo v primeru nadaljnjega večanja potreb po zdravljenju bolnikov imeli težave pri zagotavljanju kadra zdravstvene nege. Če bo treba, bodo za zagotavljanje ustrezne zdravstvene oskrbe urgentnih bolnikov zmanjšali obseg elektivnih programov in premestili kader.

Služba za preprečevanje bolnišničnih okužb za zdaj ocenjuje, da je sedanji režim kljub nekoliko večjem številu okuženih v državi, še vedno primerne. Obiski so tako dovoljeni za vse bolnike, ki so v bolnišnici več kot sedem dni, bolnika pa lahko obišče ena zdrava oseba za 15 minut, pri tem pa mora upoštevati vse higienske predpise.