Ljudje vse bolj sproščeni, iz intenzivne enote ljubljanskega UKC pa prihajajo zaskrbljujočo posnetki (video)

Največ bolnikov do zdaj

16. 4. 2021, 09:35 | Aktualno

              Ljudje vse bolj sproščeni, iz intenzivne enote ljubljanskega UKC pa prihajajo zaskrbljujočo posnetki (video) (foto: Facebook/posnetek zaslona) Facebook/posnetek zaslona

Ljubljanski klinični center je na družbenih omrežjih objavil posnetke iz diagnostično-terapevtskega servisa (DTS), kjer se trenutno zdravi 116 pacientov, kar je največ doslej. Od tega je 30 ljudi v enoti intenzivne terapije, priklopljenih na ventilator. 

Kot so zapisali ob posnetku, trenutno zdravijo paciente v petih halah, šesta pa je namenjena za delo osebja izven rdeče cone. 

"Pri nas delajo zdravniki intenzivisti, infektologi, anesteziologi, internisti, kirurgi, nevrologi, v pomoč so tudi ginekologi, dermatologi, oftalmologi; srednje in diplomirane medicinske sestre, respiratorni in lokomotorni fizioterapevti, bolničarji. Pomagajo tudi študenti medicine, zdravstvene nege, fizioterapije.

Oddelek se ves čas prilagaja stanju epidemije, povečali smo kapacitete intenzivne terapije, prilagodili število navadnih postelj. Seveda je s tem povezano tudi premeščanje ustreznega števila kadra, kar je ob skoraj normalnem pogonu ostalih, običajnih dejavnosti UKCL izjemno zahtevno. Povečanih obremenitev zato nimajo samo delavci, ki neposredno delajo na COVID oddelkih, ampak tudi tisti, ki so zaradi premeščanja sodelavcev bolj obremenjeni na matičnih oddelkih.

V DTS smo dosegli skorajšnji maksimum, tako kar se prostora tiče, kar se tiče kadra pa smo že na maksimumu. Trenutno je za delo na DTS premeščenih preko 200 zdravstvenih delavcev, odvisno od obremenitev.

Za paciente je kljub enormnim obremenitvam na DTS dobro poskrbljeno. Vsakemu pacientu posebej se posvetimo in ga zdravimo strokovno in v skladu s smernicami.

Epidemije smo naveličani tako prebivalci RS kot zdravstveni delavci. Kljub naporom pa je naša dolžnost, da opravljamo svoje delo naprej vse do konca epidemije in to bomo tudi storili."