Londonska policija opozarja na 'novo realnost' terorističnih napadov

5. 6. 2017, 11:50 | Aktualno | Vir: STA

              Londonska policija opozarja na 'novo realnost' terorističnih napadov (foto: profimedia) profimedia

Po več terorističnih napadih v zadnjih tednih na Otoku je vodja londonske policije danes posvarila, da gre za "novo realnost". Kot je še dejala Cressida Dick, poznajo identiteto napadalcev, ki so v soboto v Londonu ubili sedem ljudi, je pa še ne bodo objavili.

"To je bilo nekaj groznih tednov," je za BBC dejala šefinja policije v Londonu. "Spremenili se bomo in navadili na to, kar bo, kot kaže, za nas postala nova realnost," je dejala.

Kot je izpostavila, so od leta 2013 preprečili 18 napadov. Povprečno v boju proti terorizmu dnevno aretirajo po enega človeka in tudi obveščevalne službe so po njenih besedah zelo učinkovite. Potrebna sredstva za boj proti terorizmu so na voljo, je zagotovila.

V soboto je trojica napadalcev z vozilom zapeljala v pešce na Londonskem mostu in nato z noži na tržnici Borough napadla mimoidoče.

Pred dvema tednoma je samomorilski napadalec na koncertu v Manchestru ubil 22 ljudi.

Po zadnjem napadu je policija sporočila, da je že identificirala napadalce, da pa bodo njihova imena objavili, ko bo to dopuščala preiskava. Trenutno se osredotočajo na ugotavljanje, ali je trojica moških imela pri načrtovanju napada pomagače, je dejala Dickova.

Namenila je tudi veliko pohvalnih besed policistom, zlasti enemu izmed njih, ki sicer ni bil v službi, a se je z golimi rokami postavil po robu napadalcem na tržnici Borough. Pri tem je sam utrpel hude poškodbe, povzema nemška tiskovna agencija dpa.