Luigi Di Maio: Ne bomo mirno gledali, če nas boste obravnavali kot kolonijo gobavcev

Italijani želijo odpreti meje za turiste

31. 5. 2020, 08:35 | Aktualno | Vir: STA
Luigi Di Maio: Ne bomo mirno gledali, če nas boste obravnavali kot kolonijo gobavcev (foto: profimedia) profimedia

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je danes na Facebooku opozoril, da se Evropski uniji slabo piše, če se bo Italijo izključevalo iz vseevropskega odpiranja meja. "Zahtevamo spoštovanje. Če kdo misli, da nas bo obravnaval kot kolonijo gobavcev, naj se zaveda, da tega ne bomo mirno gledali," je zapisal in pozval k solidarnosti.
 

"Potrpežljivost ima meje. Razumem, da posamezne države tekmujemo, to je legitimno, če je to zdravo in pošteno. A dejstvo je, da je Italija lepa, edinstvena, ima čudovite znamenitosti, fantastične plaže. Najverjetneje je brez tekmecev," je zapisal Di Maio.

"Zdaj, ko se pogovarjamo o ponovnem odpiranju meja, pa potrebujemo evropski odziv. Če bomo delovali vsak po svoje, se bo duh EU izgubil. In Evropa bo propadla," je opozoril.

Napovedal je, da se bo v prihodnjih dneh sestal z več kolegi iz EU in jim pojasnil, da je Italija s 15. junijem pripravljena sprejeti tuje turiste. Obljubil je tudi, da Italija ne bo skrivala nobenih informacij. "Vsa notranja situacija, vsi podatki o okužbah, vse bo vedno javno," je obljubil.

V sredo se bo tako najprej sestal s francoskim zunanjim ministrom Jean-Yvesom Le Drianom, ki bo prišel v Rim. "To bo njegov prvi obisk v tujini po koncu karantene in veseli smo, da je izbral našo državo. To je dokaz bližine, ki ga cenimo," je zapisal Di Maio.

V petek bo nato sam odpotoval v Nemčijo, v soboto se bo mudil v Ljubljani pri slovenskem zunanjem ministru Anžetu Logarju, v torek 9. junija pa bo odpotoval še v Grčijo.

"Razložil jim bom, da ne sprejemamo črnih seznamov in da res ničesar ne skrivamo. Vedno smo bili odgovorni in transparentni in bomo tako delovali še naprej. In ravno zato pričakujemo spoštovanje," je na Facebooku še zapisal italijanski zunanji minister.

Italijanska vlada je sicer v petek ponovno potrdila načrte, da se s sredo 3. junija sprosti gibanje preko meja italijanskih dežel in odprejo tudi meje za turiste iz drugih članic EU, ne da bi jim bilo treba po prestopu meje za 14 dni v karanteno. Italija upa, da bo tako ponovno oživila turistične tokove, ki so konec februarja zaradi pandemije novega koronavirusa praktično zastali.

A ker je Italija med najhuje prizadetimi državami s koronavirusom na svetu, ne le v Evropi, med ostalimi članicami EU še vlada nezaupanje glede prave epidemiološke slike v državi in še niso pripravljene povsem odpreti meja za Italijane.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri