Madžarska zaprla meje, omilitev prehoda za državljane Češke, Slovaške in Poljske

Meja naj bi bila zaprta en mesec

1. 9. 2020, 10:16 | Aktualno | Vir: STA

              Madžarska zaprla meje, omilitev prehoda za državljane Češke, Slovaške in Poljske (foto: STA) STA

Madžarska zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom danes znova zapira svoje meje za tuje državljane, a očitno ne vse. Madžarski premier Viktor Orban se je namreč v ponedeljek ob robu Blejskega strateškega foruma s kolegi iz držav višegrajske četverice dogovoril, da bo za njihove državljane veljala izjema.

Državljani treh srednjeevropskih sosed Madžarske - Češke, Slovaške in Poljske - bodo lahko na Madžarsko še naprej vstopali, če bodo imeli negativen test na novi koronavirus, je v ponedeljek zvečer, tik pred siceršnjim zaprtjem meja, sporočilo madžarsko zunanje ministrstvo.

Oblasti v Budimpešti so sicer minuli teden sporočile, da bodo smeli od 1. septembra na Madžarsko vstopati le še madžarski državljani, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog. Meja naj bi bila zaprta en mesec. Državljani Madžarske morajo sicer po vrnitvi v 14-dnevno samoizolacijo, ki jo smejo predčasno zapustiti le po dveh negativnih testih na koronavirus.

Tik pred zdajci pa so nova pravila omilili za državljane Češke, Slovaške in Poljske. Kot je na Facebooku v ponedeljek pojasnil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, se je Orban najprej s češkim kolegom Andrejem Babišem na Bledu dogovoril, da dovoli prihod češkim turistom, ki so že rezervirali septembrske počitnice na Madžarskem, če predložijo negativen test na koronavirus, ki ni starejši od petih dni. To izjemo so nato razširili še na Slovake in Poljake.

Obenem so Madžarom, ki se vračajo domov s počitnic v omenjenih treh višegrajskih državah, dovolili, da karanteno predčasno zapustijo že po enem negativnem testu na koronavirus, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Doslej je država z 10 milijoni prebivalcev poročala o dokaj nizkem številu okužb, v petek pa so oblasti v Budimpešti prvič potrdile več kot sto novih okužb v enem dnevu. Porast je še posebej zaskrbljujoč, ker se prav zdaj tudi na Madžarskem začenja novo šolsko leto. Skupaj so doslej sicer potrdili okoli 6150 okužb in več kot 600 smrti zaradi covida-19.

Dnevni migranti

Dnevni migranti lahko iz sosednjih držav na Madžarsko medtem vstopijo pod pogojem, da državo nato zapustijo najkasneje v 24 urah in se gibljejo v največ 30-kilometrskem pasu od meje. Dodatno morajo ob vstopu predložiti potrdilo o zaposlitvi pri madžarskem delodajalcu.

Podobna ureditev velja za madžarske dnevne migrante, ki živijo v 30-kilometrskem pasu na madžarski strani meje in delajo v sosednjih državah. Na Madžarsko se ti smejo vrniti brez odrejene karantene, če države niso zapustili za več kot 24 ur.

Po novem bo mogoče na Madžarsko iz Slovenije in obratno vstopati preko mejnih prehodov Pince, Dolga Vas in Hodoš, so še pojasnili na ministrstvu.