Marca slabše razpoloženje potrošnikov

Statistika

24. 3. 2021, 06:00 | Aktualno | Vir: STA

              Marca slabše razpoloženje potrošnikov (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

V Sloveniji se je razpoloženje potrošnikov marca poslabšalo. Kazalnik zaupanja potrošnikov se je v primerjavi s februarjem znižal za dve odstotni točki, za prav toliko je bil nižji od dolgoletnega povprečja. V primerjavi z lanskim marcem je bil nižji za šest odstotnih točk, od lanskega povprečja pa je bil višji za tri odstotne točke.

Med kazalniki so se na mesečni ravni poslabšali pričakovanje o gospodarskih razmerah v državi (za šest odstotnih točk), pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za dve odstotni točki) in pričakovanje glede večjih nakupov (za odstotno točko). Kazalnik trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvu se je izboljšal za dve odstotni točki, je danes sporočil statistični urad.

Na letni ravni so se poslabšale vse štiri komponente, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov. Trenutno finančno stanje v gospodinjstvu se je znižalo za devet odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi in pričakovanje glede večjih nakupov za šest odstotnih točk, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu pa za pet odstotnih točk.