Mariborski župan zaprl vse lokale

14. 3. 2020, 19:31 | Aktualno | Vir: STA

              Mariborski župan zaprl vse lokale (foto: profimedia) profimedia

Mariborski župan Saša Arsenovič je danes s ciljem preprečevanja širjenja novega koronavirusa odredil zaprtje vseh lokalov v občini. To vključuje tako gostinske lokale kot druge poslovne prostore, kot so cvetličarne in frizerski saloni. "Želim, da Maribor z okolico ostane območje z relativno počasnim širjenjem epidemije," je dejal.

"Bijemo bitko s časom. Naša življenja nimajo cene, zato sem sprejel sklep, s katerim odrejam zaprtje vseh lokalov, kjer se ljudje na kakršen koli način družijo, kot so cvetličarne, kozmetični in frizerski saloni, gostinski lokali in restavracije, razen tistih, ki bodo omogočile predajo ali prevzem hrane na brezstični način," je župan povedal v nocojšnji izjavi za medije na mariborski Poštni ulici, ki je sicer priljubljeno večerno in nočno shajališče Mariborčanov in Mariborčank, a je bila nocoj prazna.

Arsenovič je pozval, da o zaprtju svojih poslovalnic razmislijo tudi trgovine. "Z izjemo seveda bencinskih servisov, lekarn in živilskih trgovin," je dejal.

Poudaril je, da je takšen ukrep nujno potreben za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na mariborskem območju je bilo do danes dopoldne po državnih podatkih zabeleženih 13 okužb, s čimer se to uvršča med trenutno manj kritična območja v Sloveniji. Kljub temu je po besedah Arsenoviča treba biti previden in ukrepati dovolj hitro, da se stanje ne poslabša.

"Virus ni nekje drugje. Tudi številke, s katerimi nas obdajajo, so bistveno manjše kot v resnici," je povedal in pozval župane ostalih slovenskih mest, da storijo enako. "Da preprečimo širjenje virusa, sedaj ko je to še relativno mogoče," je dejal.

Podrobnosti občinskega odloka o zaprtju lokalov, ki naj bi stopil v veljavo v nedeljo, še niso znane. Bi pa naj vključevale tudi kazni za kršitelje.

S tem ukrepom se župan Maribora po navedbah občinske službe za stike z javnostmi odziva na današnji poziv predsednika vlade Janeza Janše slovenskim županom, da so v ukrepanju za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom proaktivni in v prvi vrsti samoiniciativni.