Marija Magajne: Cepljenje nas navdaja z upanjem, da smo na začetku konca epidemije

V domovih dovolj cepiva

27. 12. 2020, 10:34 | Aktualno | Vir: STA

              Marija Magajne: Cepljenje nas navdaja z upanjem, da smo na začetku konca epidemije (foto: STA/Daniel Novakovič) STA/Daniel Novakovič

Vsi domovi za starejše so dobili toliko cepiva proti covidu-19, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu, je danes v izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje po njenih besedah najverjetneje prišlo na vrsto marca ali kasneje.

Danes se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer najprej med stanovalci domov za starejše. Kot je v izjavi pred Domom starejših občanov Fužine dejala državna sekretarka, so bili ob 8.30 cepljeni prvi trije Slovenci.

"Pomembno je, da povemo te tri posameznike, a med pol deveto in pol deseto uro je bilo cepljenih že kar nekaj prebivalcev. To nas navdaja z upanjem, da smo res na začetku konca te epidemije," je dejala Magajnejeva. Cepljenje poteka dobro, nihče od cepljenih doslej ni imel zapletov.

Starejši od 80 let, ki so doma, bi lahko po njenih besedah na vrsto za cepljenje prišli proti koncu januarja. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje prišlo na vrsto marca ali kasneje, prej pa, če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev.

Iz prve pošiljke cepiva je po besedah državne sekretarke 550 odmerkov namenjenih v bolnišnice z intenzivnimi enotami za covidne bolnike.

Večino cepiva bodo tako v bolnišnicah kot v domovih porabili že danes. Ponekod bodo cepili še v začetku prihodnjega tedna, predvsem zaradi zaposlenih, ki jih danes ni na delovnem mestu.

V fužinskem domu za starejše so dan čakali v velikem pričakovanju, je v izjavi za medije ob začetku cepljenja izpostavila direktorica Bojanka Genorio.

"Verjamemo, da nam bo to cepivo pomagalo, da se vrnemo v naše običajno življenje brez tistih ukrepov, ki stanovalcem onemogočajo, da se družijo, da imajo aktivnosti, v katerih lahko sodeluje več stanovalcev hkrati," je dejala.

Spomladanski val epidemije je v fužinskem domu minil brez okužb s koronavirusom, v drugem valu pa je do danes okuženih 71 stanovalcev, trenutno so v domu štirje aktivno okuženi. Danes bodo cepili tiste, ki so izrazili interes za cepljenje in je zdravnica ob pregledu pred cepljenjem ugotovila, da so zdravi. Takih je 98 stanovalcev oz. 64 odstotkov.

Do začetka izjave okoli 9.30 so cepili 20 stanovalcev, cepljeni so bili v ambulanti, cepila pa jih je zdravnica, ki sicer opravlja zdravstveno dejavnost v domu. S cepljenjem so nato nadaljevali po bivalnih enotah pri tistih stanovalcih, ki bi jim prihod v ambulanto predstavljal napor.

Po besedah direktorice se vsi do zdaj cepljeni v domu počutijo dobro, nihče ni imel reakcije ali slabosti. Posameznik mora sicer 15 minut po cepljenju počakati v prostoru, kjer "kjer je po budnim očesom, če bi karkoli bilo".

Pred kamere so danes stopile tudi stanovalke doma, ki si bile danes že cepljenje med prvimi. Kot je dejala 83-letna Angelca Butenko, ki je bila med prvimi tremi cepljenimi v Sloveniji, se je za cepljenje odločila, ker zaupa strokovnjakom za pripravljeno cepivo, ker hoče biti zdrava in ker želi preostanek življenja preživeti polno s svojo družino. "Moja srčna želja je, da bi cepivo lahko dobil vsak Zemljan, ne da bi začeli delati razlike," je še poudarila.

Do cepiva je bila sprva zelo skeptična 82-letna Zora Bertoncelj. Za cepljenje se je odločila po pogovoru z zdravstvenimi delavci in ob podpori družine. Po njenem mnenju je prav, da se cepijo, da bo konec epidemije in da bodo mladi lahko živeli.

Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, od tam pa je danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki so poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.