Matej Tonin po prevzemu vodenja NSi: "Zdaj je čas za mlajšo generacijo!"

1. 2. 2018, 14:51 | Aktualno | Vir: STA
Matej Tonin po prevzemu vodenja NSi: "Zdaj je čas za mlajšo generacijo!" (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA

Matej Tonin, ki je kot v. d. prevzel vodenje NSi, meni, da je zdaj čas za mlado generacijo, ki se mora dogovoriti o prednostnih nalogah do leta 2030. Njegov cilj na volitvah je podvojitev števila poslancev, pomoč mu je zagotovila tudi dosedanja predsednica Ljudmila Novak. Slednjo je označil za politično mamo, ki je mlade v stranki spodbujala.

Kot je dan po seji sveta stranke, na kateri so sprejeli njen odstop, dejala Novakova, odločitev ni bila lahka.

Ljudmila bo odslej v politiki le še uživala

Toda na parlamentarnih volitvah, ki bodo verjetno junija, jih čaka težak izziv, za katerega bo potrebne izredno veliko moči in energije, ki pa ju imajo mladi več, je dejala in dodala, da bo zdaj v politiki lažje uživala. Pojasnila je, da so tehtali, na kakšen način in s kom bi šli na volitve, in priznala, da so bile zanjo že predsedniške volitve izredno naporne.

Po njenih besedah ima Tonin veliko političnih izkušenj, je primerno izobražen, veliko pa se je naučil tudi iz kakšne svoje napake. Prepričana je, da bo s svojo ekipo na volitvah dosegel odličen rezultat, pri tem pa mu je zagotovila tudi svojo pomoč. Kot je pojasnila, imata s Toninom na nekatere stvari različen pogled. Ve, da Tonin vsem ne bo všeč, a na koncu je po njenih besedah pomembno "to, da naredimo čim več dobrega za Slovenijo in za ljudi". Slovenija po njenih besedah potrebuje krščansko demokratsko stranko.

Ljudmila bo ostala moja prva svetovalka

Tonin se je Novakovi zahvalil, ker je priložnost dala mlajši generaciji. Pojasnil je, da je Novakova leta 2008 ob prevzemu stranke zastavila ekipo iz izkušenj starejših in energije mladih, s sredino spremembo vodstva pa so "vloge zgolj zamenjali, v ospredje so stopili mlajši, starejši pa so jim zagotovili pomoč. "Zagotovo bo Ljudmila moja prva svetovalka," je poudaril.

Zanikal je, da bi bil odstop Novakove povezan z rezultatom na lanskih predsedniških volitvah, saj da je bil ta dober, povezan pa je s pomanjkanjem energije. Kot je pojasnil, Novakova tudi v prihodnje ostaja v stranki in bo kandidirala na letošnjih parlamentarnih volitvah, na jesenskem kongresu pa jo bodo predlagali za častno predsednico.

NSi ostaja odprta za vse

Zagotovil je, da bo tudi sam stranko vodil po poti krščanske demokracije, pri čemer je izpostavil tri vrednote, to so svoboda, pravičnost in varnost. Kot je pojasnil, bodo še naprej zagovarjali socialno tržno gospodarstvo, s svojo ekipo pa želi tudi modernizirati stranko in ji dodati nove vsebine, ki so odgovor na sedanji hiter način življenja, pri čemer gre tudi za večjo pozornost digitalizaciji, varovanju narave in spodbujanju zdravega načina življenja.

"Pod mojim vodstvom bo NSi odprta za vse, ki so skupaj z nami pripravljeni graditi normalno Slovenijo, nikogar ne bomo izključevali," je poudaril. Zatrdil je, da se bo pogovarjal z vsemi, tudi s političnimi nasprotniki. Pojasnil pa je, da bo NSi sodelovala z vsemi, s katerimi se bodo lahko programsko uskladili in vzpostavili zaupanje, da želijo dobro Sloveniji. To je večkrat ponovil, med drugim tudi v odgovoru na vprašanje, ali je pripravljen sodelovati v vladi pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše.

Dodal je, da je bilo v preteklosti marsikatero zaupanje porušeno, če želijo sodelovanje, ga morajo ponovno vzpostaviti. Napovedal je, da bo vse predsednike parlamentarnih strank in tudi Marjana Šarca, ki bo s svojo listo kandidiral na volitvah v DZ, povabil na kavo.

Na volitvah bo nastopil samostojno

Ob tem je sicer pojasnil, da stranka ni navdušena nad predvolilnimi koalicijami in skupnimi listami in da bo na volitvah nastopila samostojno. Njegov cilj pa je deset odstotkov in podvojitev števila poslanskih mest, je pojasnil.

Tonin je predstavil tudi svojo ekipo. Na mestu vodje poslanske skupine ga bo nasledil poslanec Jožef Horvat, glavni tajnik bo še naprej Robert Ilc, podpredsednika stranke pa bosta podjetnica in raziskovalka Marija Rogar ter direktor enega od telekomunikacijskih podjetij in nekdanji tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak.

Rogarjeva je spremembe v NSi označila kot odločenost, da krščanski demokrati z mlado ekipo in svežo energijo Sloveniji ponudijo rešitve. Hajdinjak pa je poudaril, da je zdaj čas, da se tudi mlajša generacija odloči in prevzame odgovornost na svoja ramena.

Horvat je pojasnil, da so spremembe v vrhu stranke rezultat demokratičnega procesa in pogovorov, ki so v vodstvu potekali kar nekaj časa. Poudaril je, da samo veliki učitelji zmorejo to, kar je zmogla Novakova, in sicer dopustijo, da jo njeni učenci tudi prerastejo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri