Matteo Salvini bojkotira Nutello, ker so v njej turški lešniki!

Najprej Italijani

6. 12. 2019, 13:33 | Aktualno | Vir: STA

              Matteo Salvini bojkotira Nutello, ker so v njej turški lešniki! (foto: profimedia) profimedia

Vodja italijanske desničarske stranke Liga Matteo Salvini je naznanil svoj bojkot čokoladno-lešnikovega namaza Nutella, ker ta ni v celoti narejen iz italijanskih sestavin. "Zamenjal sem, ker sem ugotovil, da so v njej turški lešniki, jaz pa raje pomagam proizvajalcem, ki uporabljajo italijanske sestavine," je dejal v četrtek zvečer.

"Raje jem italijansko in s tem pomagam italijanskim kmetom," je dodal na zborovanju v Ravenni.

46-letni Salvini na družbenih omrežjih pogosto predstavlja svoje prehranske navade, priljubljeni namaz pa je bil doslej pogosto na fotografijah hrane, ki jih populistični politik objavlja na Twitterju in Facebooku. A njegova stranka Liga, ki z 32-odstotno podporo trenutno vodi v javnomnenjskih anketah, se predstavlja s sloganom Najprej Italijani.

Proizvajalec Nutelle Ferrero po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na italijanske medije, odkupi največ lešnikov na svetu, proizvodnja lešnikov v Italiji pa njegovim potrebam ne zadosti. Podobno je tudi z italijanskimi proizvajalci testenin, ki uvažajo pšenico, ker je Italija ne proizvede dovolj.

Turčija je vodilna proizvajalka lešnikov na svetu s 70-odstotnim deležem, Italija je z 20 odstotki na drugem mestu.