Maturanti, ki se bodo odločili za cepljenje, se morajo prijaviti do ponedeljka opoldne

16. 4. 2021, 13:25 | Aktualno | Vir: STA

              Maturanti, ki se bodo odločili za cepljenje, se morajo prijaviti do ponedeljka opoldne (foto: profimedia) profimedia

Maturanti, ki so po spremenjeni nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19 uvrščeni med prednostne skupine, naj se čim prej, najkasneje pa do ponedeljka do 12. ure prijavijo na cepljenje v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča. Cepili se bodo 23. aprila, je danes povedala Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje.

Takojšnja prijava je pomembna, ker je od tega odvisna pravočasna dobava cepiv na cepilna mesta, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedala generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Kerstin Petričeva.

Na ministrstvu so prepričani, da bo tudi cepljenje maturantov, ki bo prostovoljno, prispevalo k normalizaciji življenja in maturantom omogočilo, da se bodo lahko čim bolj neobremenjeno pripravljali na maturo. Po njenih besedah gre za skupno pobudo zdravstva in šolstva. Maturanti se morajo osredotočiti na pripravo na zrelostni izpit, že majhna negotovost glede morebitne okužbe pa lahko vpliva na njihov uspeh na maturi, je poudarila.

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu je bila po njenih navedbah res drugačnega mnenja, vendar je vlada s tem ukrepom želela maturantom, ki so pod številnimi pritiski, odvzeti vsaj tistega, ki je povezan s strahom pred okužbo. Zaradi cepljenja maturantov, ki jih je dobrih 18.000, pa druge prednostne skupine ne bodo prikrajšane pri cepljenju, je zagotovila.

Maturanti se bodo cepili s cepivom AstraZenece, tisti, ki so mlajši od 18 let, pa s cepivom, ki je primerno zanje, denimo s cepivom Biontecha in Pfizerja. 

Čas izvajanja mature, kot kaže, ne bo spremenjen, saj je Državna komisija za splošno maturo potrdila dosedanjo časovnico, je poročala TV Slovenija. Predsednica komisije Marina Tavčar Krajnc je za televizijo povedala, da bodo dijakom, ki zaradi okužbe mature ne bodo mogli opravljati v spomladanskem roku, "omogočili priznavanje za nazaj". Tudi v primeru, da bodo morali opravljanje mature prekiniti na sredini, "bodo dobili priznano, kar bodo spomladi že opravili".

Po spremenjeni strategiji cepljenja, ki jo je vlada sprejela v četrtek, so med prednostnimi skupinami za cepljenje tudi starši oziroma skrbniki posebej ranljivih kronično bolnih otrok. Posodobili pa so tudi dve prilogi z novimi informacijami o cepivih, ki jih je pripravila agencija za zdravila in medicinske pripomočke, so zapisali na ministrstvu.