Med aretiranimi zaradi suma prirejanja izidov tudi slovenski košarkar

28. 1. 2020, 14:34 | Aktualno | Vir: STA

              Med aretiranimi zaradi suma prirejanja izidov tudi slovenski košarkar (foto: profimedia) profimedia

Avstrijska policija je v ponedeljek zvečer zaradi suma prirejanja izidov aretirala pet profesionalnih košarkarjev ekipe UBSC Raiffeisen iz Gradca, med njimi bi lahko bil tudi slovenski košarkar. Danes je prvoligaš že prekinil sodelovanje s petimi osumljenci, ki so za zapahi končali zaradi nevarnosti pobega iz države ter poskusa uničevanja dokazov.

Kot danes poroča orf.at, policija igralce sumi, da so prirejali izide tekem svoje ekipe. Predstavnik državnega tožilstva v Gradcu Hansjörg Bacher je za avstrijsko tiskovno agencijo Apo potrdil, da gre za dva Američana ter tri košarkarje iz bivše Jugoslavije. Policija sicer imen osumljencev ni razkrila.

V ekipi graškega moštva, ki ga kot trener vodi Slovenec Ervin Dragšič, so le trije igralci iz nekdanje Jugoslavije, med njimi Slovenec Drago Brčina ter Hrvata Marko Car in Matija Poščić, jugoslovanske korenine ima sicer tudi Avstrijec Tomislav Rašić.

Košarkarje so aretirali, ker tožilstvo meni, da obstaja sum za pobeg iz države ter za poskuse prikrivanja in uničevanja dokazov, je še dejal Bacher.

Policija je že opravila prva zaslišanja, vendar za zdaj tožilstvo ne daje drugih podrobnosti.

Direktor graške ekipe Michael Fuchs je na današnji novinarski konferenci uradno komentiral obtožbe. "Gre za težak dan za avstrijski šport, še posebej pa za košarko, in brez dvoma najbolj črn dan za UBSC Gradec," je dejal v uvodnih besedah in pojasnil, da so v klubu vedeli za sume goljufije že nekaj tednov.

"Po eni naših tekem v začetku januarja, ki je nakazala, da nekaj ni v redu, smo prejeli tudi informacije o sumu prirejanja izidov. Takoj zatem smo šli z njimi na policijo," je dejal Fuchs in dodal, da so se z namenom, da ne bi ogrozili policijske preiskave, zavezali k molčečnosti.

Zdaj klub UBSC Gradec, ki ga Fuchs vidi kot žrtev, sodeluje s preiskovalci, da bi preiskava čim prej obrodila sadove.

Generalni direktor lige na Češkem rojeni Nemec Tomaš Kanovsky pa je dejal, da je avstrijska košarkarska liga za sum prirejanja izidov izvedela šele v ponedeljek zvečer.

"Osebno sem zelo razočaran in prizadet, da igralci izkoriščajo naš lep šport za takšna dejanja. To je nesprejemljivo, tega ne bomo tolerirali in naredili bomo vse, da v bodoče preprečimo takšna dejanja," je zatrdil Kanovsky in dodal, da za zdaj posledice za graški klub še niso znane.

Iz kluba so danes še sporočili, da so že prekinili sodelovanje z osumljeno peterico, imen niso želeli razkriti. Za zdaj ni znano, na kakšno število tekem so igralci stavili in prirejali izide, niti, koliko časa so to počeli.

Je pa Fuchs še dodal, da je klub zamenjal peterico igralcev, gre za polovico ekipe, nekaj iz lastnega kadra, z nekaj košarkarji pa bodo na novo sklenili sodelovanje. Rok za registracijo igralcev poteče 31. januarja.