Med zaposlenimi v zdravstvu 45 novih okužb

14. 10. 2020, 14:58 | Aktualno | Vir: STA

              Med zaposlenimi v zdravstvu 45 novih okužb (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da je bilo med torkovimi 707 potrjenimi primeri okužb tudi 45 zaposlenih v zdravstvu. Med drugim so okužbo potrdili pri zaposlenemu v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča ter v Bolnišnici Topolšica.

Kot so sporočili iz URI Soča, je zaposleni iz oddelka, kjer obravnavajo bolnike po nezgodni poškodbi možganov, z multiplo sklerozo in drugimi nevrološkimi obolenji. Gre za oddelek z zelo zahtevnimi pacienti, v večini po poškodbi glave. Na oddelku bo ostalo 11 pacientov, vsi so asimptomatski in se dobro počutijo.

Med zaposlenimi in bolniki, ki so bili v stikih z okuženim, izvajajo testiranja. Rezultati testiranj bodo znani najpozneje v sredo.

Oddelek je opredeljen kot siva cona. To pomeni, da je potrebno nošenje dodatne zaščitne opreme, terapije se izvajajo samo v sobah bolnikov, določene so stalne ekipe zaposlenih, odhodi pacientov čez vikende v domače okolje niso mogoči, obiski so do nadaljnjega odpovedani in na oddelek trenutno ne sprejemamo novih pacientov.

Zaradi nemotenega delovanje oddelka po nezgodni možganski poškodbi in zagotavljanja ustreznega kadra so zaprli oddelek. Odprli so ga kot dodatni oddelek zaradi obvladovanja čakalnih dob na področju hospitalne obravnave pacientov z nevrološko problematiko. Drugi oddelki in službe v URI Soča pa delujejo nemoteno.

V Bolnišnici Topolšica so pojasnili, da so med zaposlenimi potrdili še eno okužbo z novim koronavirusom, gre pa za partnerja ene sodelavke, ki so ji okužbo potrdili v preteklih dneh, a je bil partner kljub prvemu negativnemu testu umaknjen iz delovnega procesa. Okužbo je potrdil drugi test, skupno pa je tako v tej bolnišnici pet okuženih zaposlenih. Še šest zaposlenih je v karanteni, a se v prihodnjih dneh že vračajo v službo, je za STA povedal direktor Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli.

Tudi v Splošni bolnišnici Jesenice so ta teden potrdili nove okužbe med zaposlenimi. Tako je trenutno okuženih 31 zaposlenih, so pojasnili v bolnišnici, kjer pričakujejo, da se bodo zaposleni po 20. oktobru, ko bo minilo 14 dni od zadnjih znakov okužbe, začeli vračati na delo. Se pa bojijo novega izpada kadra v primeru zaprtja šol in vrtcev.