Mesto v Novi Mehiki ustavilo zasebno gradnjo mejnega zidu

30. 5. 2019, 10:39 | Aktualno | Vir: STA
Mesto v Novi Mehiki ustavilo zasebno gradnjo mejnega zidu (foto: profimedia) profimedia

Mesto Sunland Park na jugovzhodu Nove Mehike je zasebni organizaciji Gradimo zid v sredo prepovedalo nadaljevanje gradbenega projekta, dokler mestno sodišče ne odloči o vlogi za gradbeno dovoljenje. Organizacija je od Američanov zbrala 23 milijonov dolarjev.

Vodijo jo republikanci, kot so nekdanji kongresnik iz Kolorada Ted Tancredo, nekdanji državni sekretar Kansasa Kris Kobach in ustanovitelj podjetja plačancev Blackwater Erik Prince. To so vsi zavezniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je začel navijati za zid na meji z Mehiko že leta 2016, ko je kandidiral za predsednika.

Gradimo zid postavlja devet metrov visoke železne stebre na delu meje med teksaškim El Pasom in Sunland Parkom v Novi Mehiki. Doslej so postavili kilometer stebrov na območju, za katero trdijo, da je žarišče nezakonitega prestopanja meje iz Mehike v ZDA, trgovine z mamili in spolnimi sužnjami.

Župan Sunland Parka Javier Perea je dejal, da vloga za gradbeno dovoljenje ni bila popolna in zadeva se rešuje na sodišču. Mestni odlok med drugim prepoveduje postavljanje ograj, višjih od šestih metrov, na zasebnih zemljiščih.

Trumpova akcija gradnje zidu z denarjem Pentagona je začasno ustavljena z odlokom zveznega sodišča, na katerega se je zvezna vlada že pritožila. Zasebniki pa to lahko delajo, če seveda dobijo soglasje lastnikov zemljišč in gradijo v skladu z lokalnimi odloki.

"Trditve, da bo majhen del zidu na zasebni zemlji učinkovito zavaroval južno mejo pred trgovino z mamili ali osebami ali kakorkoli vplival na humanitarni položaj prosilcev za azil, je seveda popoln nesmisel," pa je komentirala demokratska guvernerka Nove Mehike Michelle Lujan Grisham.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri