Milijarder kupil Los Angeles Times v želji po ponovnem razcvetu neodvisnega novinarstva!

19. 6. 2018, 15:00 | Aktualno | Vir: STA

              Milijarder kupil Los Angeles Times v želji po ponovnem razcvetu neodvisnega novinarstva! (foto: profimedia) profimedia

Ameriški milijarder Patrick Soon-Shiong, ki je obogatel z vlaganji v biotehnološke delnice, je v ponedeljek uradno prevzel časopis Los Angeles Times. Za 500 milijonov dolarjev ga je odkupil od medijske družbe Tronc, v kateri ima prav tako lastniški delež. Na položaj odgovornega urednika je imenoval 75-letnega veterana Normana Pearlstina.

Soon-Shiong je ob prevzemu novega medija zaposlenim sporočil, da se začenja delo zaščite in nadgradnje bogate zgodovine neodvisnega novinarstva. Zagotovil je, da nima nobene druge agende, kot pa je odlično neodvisno novinarstvo.

Za veterana Wall Street Journala, revije Time in agencije Bloomberg Pearlstina pa je dejal, da je izjemno izkušen obenem pa usmerjen v prihodnost. Ko lastnik medijev govori o prihodnosti, kar je doslej večinoma pomenilo odpuščanja, vendar pa v tem primeru temu naj ne bi bilo tako.

Novi lastnik enega nekoč vodilnih in najbolj uglednih časopisov v ZDA je z nakupom prevzel tudi 90 milijonov dolarjev obveznosti za pokojnine zaposlenih in obljublja razcvet. Denarja ima zdravnik in profesor na univerzi Kalifornija Los Angeles dovolj, saj si je z delnicami prislužil 7,5 milijarde dolarjev.

Los Angeles Times je bil v družinski lasti več kot stoletje, dokler ga leta 2000 ni kupilo podjetje Chicago Tribune. To se je potem razcepilo na radijsko in televizijsko vejo ter časopisno z imenom Tronc. Po Prodaji Los Angeles Timesa Troncu ostajajo še časopisi Chicago Tribune, Orlando Sentinel, South Florida Sun-Sentinel, Baltimore Sun in New York Daily News.

Kitajskim staršem v Južni Afriki rojeni Soon-Shiong je že tretji ameriški milijarder, ki pomaga oživeti nekoč ugledne časopise, ki so zašli v težave z nastankom spletnih medijev. Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je kupil Washington Post, Boston Globe pa je prevzel investitor John Henry. Vsi trije zagotavljajo, da jim gre le za naložbo v neodvisno novinarstvo.

Dosedanje izkušnje z Washington Postom kažejo, da Bezos drži besedo, saj je časopis skupaj z lastnikom postal trn v peti predsednika ZDA Donalda Trumpa.