Ministrstvo za zdravje pripravilo spletno mesto za spremljanje števila prostih bolnišničnih postelj

Za lažje razporejanje in hitrejšo obravnavo bolnikov s covidom-19

13. 10. 2020, 15:26 | Aktualno | Vir: STA

              Ministrstvo za zdravje pripravilo spletno mesto za spremljanje števila prostih bolnišničnih postelj (foto: UKC Ljubljana) UKC Ljubljana

Ministrstvo za zdravje je za lažje razporejanje in hitrejšo obravnavo bolnikov s covidom-19 pripravilo spletno mesto, ki omogoča sprotno vnašanje podatkov o številu bolnikov in številu prostih postelj. Dispečerski službi in drugim zavodom, ki vnašajo podatke v sistem, omogoča takojšen vpogled ter hitrejše in ustreznejše nameščanje bolnikov.

Sistem je v prvi vrsti namenjen bolnikom, hkrati pa je tudi v pomoč pri načrtovanju aktivnosti v zdravstvu, so besede ministra za zdravje Tomaža Gantarja povzeli na spletni strani ministrstva.

"S pregledom prostih oziroma zasedenih postelj za bolnike s covidom-19 tudi lažje načrtujemo izvajanje drugih programov. To je pomembno, saj si vsi prizadevamo, da ne bi prišlo do ponovne zaustavitve zdravstvenega sistema. Vsi smo na istem, zato si moramo pomagati - bolnišnice smo pozvali, naj z medsebojno pomočjo zagotovijo potrebno obravnavo drugih bolnikov," je navedel Gantar.

Na ministrstvu so tudi posodobili načrt dejavnosti ob pojavu epidemije oz. pandemije nalezljivih bolezni pri ljudeh, ki podpira usmeritve zapisane v državnem načrtu zaščite in reševanja ob pojavu epidemije. Pregledali so tudi načrte izvajalcev zdravstvene dejavnosti glede dela v času epidemije. "Dokumenti so dobro pripravljeni. Sedaj se od vseh nas pričakuje, da bomo te načrte tudi izvajali," je poudaril minister.

Bolnike s covidom-19 po državi nameščajo po dogovorjenem sistemu, ki bo bolnišnicam po Gantarjevih navedbah zagotovil možnost izvajanja drugih zdravstvenih programov oz. obravnavo bolnikov, ki ne iščejo pomoči zaradi okužbe z novim koronovirusom.

Slovenske bolnišnice za zdravljenje bolnikov s covidom-19 so tako razporedili v tri rede - v prvem so poleg Klinike Golnik še ljubljanski in mariborski klinični center ter celjska bolnišnica. Bolnišnice drugega reda so splošne bolnišnice Novo mesto, Nova Gorica in Murska Sobota, vse ostale slovenske bolnišnice pa štejejo med bolnišnice tretjega reda.

Bolnišnica Sežana je ostalim slovenskim bolnišnicam že ponudila pomoč, saj bi lahko v času največjega števila obolelih za covidom-19 sprejela nekaj bolnikov za zdravljenje akutnih stanj. Prednost bi imeli predvsem bolniki s pljučnimi obolenji. V šempetrski bolnišnici pa so medtem končali s prenovo oddelka, kjer bodo sprejemali okužene s covidom-19.

V ponedeljek se je v bolnišnicah sicer zdravilo 180 bolnikov s covidom-19, 32 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 18 oseb.