Množica Slovencev se bo s Hrvaške očitno vračala v nedeljo in ponedeljek

Zastoji na meji

22. 8. 2020, 20:55 | Aktualno | Vir: STA

              Množica Slovencev se bo s Hrvaške očitno vračala v nedeljo in ponedeljek (foto: STA/Daniel Novakovič) STA/Daniel Novakovič

Na slovenski strani predora Karavanke vztraja dolg zastoj osebnih vozil. Ta se vije med osem in devet kilometrov. Na drugi strani predora je medtem zastoj, ki je dopoldne dosegal sedem kilometrov, že praktično izginil. Zaradi gostega prometa in nadzora potnikov na avstrijski strani karavanški predor občasno tudi zapirajo.

Na Policijski upravi Kranj so popoldne zaradi zgostitve prometa na koncu gorenjske avtoceste pri Jesenicah odsvetovali nenujno pot v tej smeri. Tiste, ki pa čakajo pred predorom, pa opozarjajo, da naj držijo reševalni pas.

Danes so ga nujno potrebovali npr. prometni policisti in družina z mlajšim otrokom s hudimi vročinskimi krči, ki je ostala v koloni približno 2,5 kilometra pred izvozom Hrušica. Policisti so jih spravili iz kolone, ustvarili reševalni pas in jih varno pospremili do jeseniške bolnišnice.

Okoli 1,5-kilometrski zastoj vztraja tudi pred predorom Ljubelj proti Avstriji. Tudi tega zaradi kontrole na avstrijski strani občasno zapirajo. Promet se je zvečer zgostil tudi na prehodu Korensko sedlo, ki je sicer odprt samo za avstrijske in slovenske državljane. Zastoj je tam trenutno dolg tri kilometre.

Ne mejnih prehodih s Hrvaško je medtem daljša čakalna doba le še na Gruškovju, kjer vozniki na vstop v Slovenijo čakajo okoli eno uro, na izstop pa do pol ure. Ves dan so sicer na mejnih prehodih prevladovali tujci, slovenskih državljanov je bilo le malo.

Bolj množično vračanje Slovencev tako na mejnih prehodih pričakujejo v nedeljo in ponedeljek, torej tik pred iztekom roka v ponedeljek konec dneva, ko bo mogoče v Slovenijo s Hrvaške po uvedbi obvezne 14-dnevne karantene še vstopiti brez karantenske odločbe.