Močan potresni sunek z magnitudo 8,0 stresel Peru, za zdaj ni poročil o škodi

26. 5. 2019, 12:07 | Aktualno | Vir: STA

              Močan potresni sunek z magnitudo 8,0 stresel Peru, za zdaj ni poročil o škodi (foto: profimedia) profimedia

Sever južnoameriške države Peru je danes zgodaj zjutraj po lokalnem času stresel močan potres z magnitudo 8,0. Tresenje tal so čutili v severnem in osrednjem delu Peruja, tudi v glavnem mestu Lima. Poročil o škodi zaenkrat ni.
 

Ameriški seizmološki urad USGS je sporočil, da je imel potres žarišče približno 75 kilometrov jugovzhodno od mesta Lagunas ob meji z Brazilijo na globini okoli 110 kilometrov.

Večina večjih potresov v Južni Ameriki se po navedbah tega urada sproža na globini največ 70 kilometrov. "Nekaj žrtev in škode je možne, posledice bodo verjetno v lokalnem obsegu," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali v USGS.

Perujski inštitut za geofiziko je ocenil, da je imel potres, do katerega je prišlo ob 9.41 po srednjeevropskem času, magnitudo 7,2. Perujske oblasti so sporočile, da je tresenje tal povzročilo preplah med lokalnimi prebivalci, prijav škode pa ni bilo.

"Po dostopnih podatkih ni nevarnosti cunamija, saj je žarišče potresa pregloboko v Zemlji," so pojasnili na Tihomorskem centru za opozarjanje pred cunamiji.

Februarja je potres z magnitudo 7.5 z žariščem v sosednjem Ekvadorju stresel obalo in Amazonsko regijo na severu Peruja. V Ekvadorju je bilo ob tem poškodovanih devet ljudi in povzročene nekaj gmotne škode, v Peruju pa ni bilo posledic.

Peru se nahaja na potresno nemirnem območju. Sredi januarja lani je potres z magnitudo 7.3 terjal dve smrtni žrtvi in porušil stavbe v bližini mesta Arequipa na jugu države.