Motiv za umor in samomor v Grobelnem najverjetneje večletna nesoglasja

16. 3. 2021, 13:32 | Aktualno | Vir: STA

              Motiv za umor in samomor v Grobelnem najverjetneje večletna nesoglasja (foto: Lili Pušnik/STA) Lili Pušnik/STA

Motiv ponedeljkovega umora in samomora v Grobelnem so bila najverjetneje večletna družinska nesoglasja, je danes v izjavi za medije povedal pomočnik vodje celjske kriminalistične policije Aleš Slapnik. Po podatkih policije je 61-letni moški ustrelil 57-letno partnerko. Ženska je na kraju dogodka umrla, storilec pa je naredil samomor s pištolo.

Po Slapnikovih besedah so po prejetju obvestila o streljanju na kraj dogodka takoj napotili več patrulj, saj je šlo za izjemno nevaren postopek. Po podatkih, ki so jih imeli, se je storilec po tistem, ko je ustrelil partnerico, oborožen umaknil v stanovanjsko hišo.

Policista policijske postaje Šmarje pri Jelšah sta ob prihodu na kraj ustreljeno žensko odnesla na varnejše območje in jo predala šmarskim reševalcem, ki so jih zaradi nevarnega postopka opremili z neprebojnimi jopiči.

Z ogledom in zbiranjem obvestil so kriminalisti ugotovili, da je 61-letni moški s pištolo pred stanovanjsko hišo ustrelil 57-letno izvenzakonsko partnerico ter po dejanju odšel v stanovanjsko hišo, kjer je ustrelil še sebe. Ko so policisti vstopili v stanovanjsko hišo, je 61-letnik še kazal znake življenja.

Reševalci so mu takoj nudili prvo pomoč, organizirali so tudi helikopterski prevoz, vendar je storilec kljub hitremu nudenju pomoči poškodbam na kraju podlegel, je dejal Slapnik.

Po njegovi oceni je do tragedije najverjetneje prišlo zaradi večletnega nesoglasja med partnerjema, vendar o kakršnem koli nasilju med njima niso bili nikoli obveščeni.

Tudi na celjskem območju je zelo prisotno nasilje, do katerega prihaja v družinah. Do vseh vrst nasilja, še posebej do družinskega, imajo na Policijski upravi Celje ničelno toleranco.

Lani so tako obravnavali 316 kaznivih dejanj nasilja v družini, leta 2019 311, leta 2018 pa 319.

Letos je celjska policija izrekla 49 ukrepov prepovedi približevanja žrtvam družinskega nasilja. Lani pa so na območju te policijske uprave izrekli 287 ukrepov prepovedi približevanja, leta 2019 pa 313.

Večinsko prepričanje o nasilnih dejanjih in njihovih storilcih je, da gre za nerazumno in nepredvidljivo ravnanje alkoholikov, odvisnikov od prepovedanih drog, duševno nestabilnih in obupanih ljudi. Vendar je nasilje pogosto prisotno tudi v navzven zelo urejenih družinah. Vse žrtve nasilja pa policija znova poziva, naj vsako obliko nasilja takoj prijavijo policiji, ker le na ta način lahko storijo vse, da žrtev zaščitijo in proti storilcu pravočasno ukrepajo.

Prav tako policija poziva sorodnike žrtev, sosede, znance, skratka vse, ki posumijo, da se za štirimi zidovi dogaja nasilje, da jih o tem obvestijo.