Muzej v Auschwitzu obsodil TikTok trend nastopanja v kostumih žrtev holokavsta

28. 8. 2020, 14:49 | Aktualno | Piše: D.H.

              Muzej v Auschwitzu obsodil TikTok trend nastopanja v kostumih žrtev holokavsta (foto: profimedia) profimedia

Neokusen trend na družbenem omrežju TikTok je obsodil tudi preživeli zdravnik, ki so ga kot otroka zadrževali v koncentracijskih taboriščih Westerbork in Theresienstadt. Muzej v Auschwitzu je na omrežju Twitter objavil daljši zapis, ki ta novi trend med mladimi označuje za »izobraževalni izziv.«

Kritike na porast posnetkov pod ključnikom #holocaustchallenge, v katerih mladi uporabniki družbenega omrežja TikTok nastopajo v kostumih, ki prikazujejo žrtve holokavsta, so hitro in jasno obsodile različne skupnosti in institucije, med drugim tudi muzej v Auschwitzu, zgrajen na lokaciji, kjer je bilo med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ubitih več kot milijon Židov. V daljši objavi, ki jo je muzej objavil na omrežju Twitter, so med drugim zapisali, da je trend »boleč in žaljiv«.

»Nekateri posnetki so nevarno blizu ali pa že preko meje trivializacije zgodovine,« so še zapisali, obenem pa dodali, da naj se kritiki ne poslužujejo sramotenja in napadov na mlade ljudi, ki so objavljali te posnetke na omrežju TikTok, ampak da naj ta pojav razumejo kot »izobraževalni izziv«. Pravijo namreč, da razlog za nastanek vsakega od teh posnetkov ni vedno 100-odstotno jasen in da so nekateri morda res želeli le na svoj način opozoriti na grozote holokavsta.

Podobno so odgovarjali tudi nekateri avtorji teh posnetkov, češ, da so le želeli širiti zavedanje – pa čeprav morda res na malce neokusen način. Zato muzej Auschwitz v zapisu še dodaja: »Moramo še naprej širiti zavedanje, da vsaka aktivnost na družbenih medijih ne more biti razumljena kot spomin na holokavst. Takšne vsebine vedno zahtevajo spoštovanje do žrtev, primeren jezik in kontekst, kot tudi točnost navedenih podatkov.«

Dr. Martin Stern, zdravnik, ki so ga med vojno zadrževali v kar dveh koncentracijskih taboriščih, je za Metro komentiral, da je ob ogledu teh posnetkov zgrožen, saj poenostavljajo izkušnje žrtev holokavsta. »Ljudje se morajo bolje informirati,« je še dodal.