Muzeji zbirajo predmete in spomine za "koronazbirko"

Koronavirus na razstavi

20. 4. 2020, 10:24 | Aktualno | Vir: STA

              Muzeji zbirajo predmete in spomine za "koronazbirko" (foto: Profimedia) Profimedia

Številni muzeji po svetu začenjajo zbirati predmete in spomine, vezane na obdobje pandemije novega koronavirusa. Tega so se med drugim lotili v berlinskem Mestnem muzeju in Muzeju Dunaja. V nemški prestolnici so akcijo naslovili Berlin zdaj!, v avstrijski prestolnici pa Korona na Dunaju: zbiranje za mestno zgodovino.

Direktor berlinskega Mestnega muzeja Paul Spies je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal: "Ocenjujem, da je to, kar se nam je zgodilo, zelo hudo. Je zgodovina, ki se piše zdaj."

Kot zgodovinski muzej seveda spremljajo, kako se mesto spreminja, je dodal Spies. Zato so se v muzeju vprašali, kaj ta situacija pomeni za njihovo zbirko. "Kaj lahko v muzeju zberemo o tem zgodovinskem trenutku, kaj od tega moramo ohraniti, katere zgodbe moramo ohraniti," je besede direktorja povzela dpa. Aktualni dogodki bodo imeli po njegovem mnenju dolgoročne posledice in bodo za seboj potegnili ustrezne spremembe.

Po Spiesovih besedah smo soočeni z velikimi spremembami in novosti so zelo jasno zaznavne, to pa želijo v muzeju na nek način zabeležiti za zanamce. V sklopu projekta Berlin zdaj! bodo sedanjost "zbirali" za prihodnost. Zbirali bodo fotografije, zgodbe in predmete.

Kot je še povedal Spies, so tudi druga pomembna obdobja in dogodki v zgodovini mesta s predmeti dobro zastopani v zbirki, denimo padec Berlinskega zidu. "Tudi ob terorističnem napadu na Breitscheidplatz leta 2016 smo razmišljali, katere od predmetov, ki so jih tam postavili v znak žalovanja, bi obdržali," je povedal direktor muzeja.

A njihov cilj po pisanju dpa ni čim hitrejša predstavitev teh predmetov. "Mislim, da se ljudje po koncu krize ne bodo želeli takoj ponovno ukvarjati s koronavirusom na razstavi" je povedal Spis in dodal, da bo seveda potrebnega nekaj časa.

V Muzeju Dunaj so projekt poimenovali Korona na Dunaju: zbiranje za mestno zgodovino. Po elektronski pošti zbirajo fotografije predmetov, ki ljudi v novo nastali situaciji spremljajo v njihovem vsakdanu. Izbrane fotografije bo muzej vključil v zbirko mesta Dunaj.

Tudi v Arhitekturnem centru Dunaj beležijo spremembe v bivanjski situaciji meščank in meščanov, ko je njihov dom postal tudi šola, pisarna, fitnes center ali virtualno plesišče, zato zbirajo fotografije, miselne vzorce in tlorise domov.

Avstrijska nacionalna knjižnica pa zbira avstrijske spletne strani, povezane s koronavirusom in sestavlja arhiv za prihodnost. Do sedaj so zbrali že več kot 1500 strani in ves čas dodajajo nove, so sporočili iz Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.