MZZ opozarja pred počitnicami: Turistična potovanja v sosednje države so še vedno onemogočena

Omejitve na meji

12. 2. 2021, 16:42 | Aktualno | Vir: STA

              MZZ opozarja pred počitnicami: Turistična potovanja v sosednje države so še vedno onemogočena (foto: Shutterstock) Shutterstock

Zunanje ministrstvo je danes v luči številnih vprašanj glede prehajanja meje v času zimskih šolskih počitnic opozorilo, da večina sosednjih držav ne omogoča prostega vstopa na podlagi turističnega potovanja. Ponovno so opozorili tudi, da tistim, ki se bodo kljub temu odpravili na pot, morda ne bodo mogli nuditi konzularne ali druge pomoči.

Za Italijo velja, da mora obiskovalec ob vstopu v državo s samoizjavo dokazati namen vstopa, morebitnemu prekrškarju pa grozi dokaj visoka globa. Za vstop v Avstrijo se mora potnik registrirati preko njihove spletne aplikacije, pri čemer turistična potovanja ne spadajo med dovoljene razloge potovanj. Avstrijski organi v takih primerih potniku tudi zavrnejo vstop. Enako velja za potovanja na Madžarsko, pojasnjujejo na MZZ.

Ob vstopu v vse sosednje države je sicer treba predložiti tudi negativen test na koronavirus ali pa so prišleki napoteni v karanteno. Za vstop v Italijo in Madžarsko je potreben PCR test, za vstop v Avstrijo pa zadostuje tudi hitri antigenski test.

V sosednjih državah so hotelski kompleksi večinoma zaprti, pogoste pa so tudi omejitve in kontrole na mejah zveznih dežel in regij, še opozarjajo na MZZ. Podrobnejše podatke o stanju glede covida-19 v tujini imajo sicer navedene na spletni strani ministrstva.