Na dopust s turističnim bonom že s 1. junijem

Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat

20. 5. 2020, 22:50 | Aktualno | Vir: STA

              Na dopust s turističnim bonom že s 1. junijem (foto: Profimedia) Profimedia

Turistične bone, ki bodo v želji pomagati slovenskemu turizmu vključeni v tretji paket protikoronskih ukrepov, bo mogoče koristiti od 1. junija. Prejeli jih bodo vsi prebivalci Slovenije, proračun pa bodo stali 345 milijonov evrov, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Predstavil je še nekatere druge nove ukrepe za gospodarstvo.

Počivalšek je na vladni novinarski konferenci povedal, da bodo mladoletni državljani Slovenije prejeli bone v vrednosti 50 evrov, odrasli pa v vrednosti 200 evrov. Koristiti jih bo mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje, je povedal.

Boni bodo izdani v elektronski obliki, uveljavljati pa jih bo mogoče z davčno številko pri izbranem ponudniku turistične storitve. Temu bo Finančna uprava RS strošek povrnila v osmih dneh. Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat, in sicer najpozneje do 31. decembra. Če bo DZ tretji protikoronski zakon pravočasno sprejel, bodo veljali od 1. junija dalje, je povedal Počivalšek.

Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, Počivalšek pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Ob tem je poudaril, da bo turizem posledice epidemije čutil še dolgo časa in da ga pri tem ni mogoče primerjati z avtomobilsko ali katero drugo industrijo. "Turizem je v času epidemije praktično obstal, medtem ko so druge panoge lahko nemoteno delovale, tudi proizvodne," je podčrtal.

Bo pa vlada v tretji protikoronski zakon, ki ga bo po napovedih vladnega govorca Jelka Kacina predvidoma potrdila še danes, vključila pomoč tudi podjetjem iz drugih gospodarskih panog. Med njimi je Počivalšek omenil podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo samo za določene panoge ter ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa za vse panoge. Slednjega je podrobneje že predstavil minister za delo Janez Cigler Kralj.