Na Hrvaškem in v Avstriji prvi primeri okužbe s koronavirusom

25. 2. 2020, 12:51 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem in v Avstriji prvi primeri okužbe s koronavirusom (foto: profimedia) profimedia

Mlajši moški je okužen z novim koronavirusom in je na zdravljenju na kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu, je danes sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je dodal, da ima moški blažje simptome okužbe. Med 19. in 21. februarjem je bil v Milanu.

Po današnji seji hrvaškega nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu je Plenković novinarjem povedal, da je prvi okuženi s koronavirusom izoliran v zagrebški kliniki.

Hrvaški zdravstveni minister Beroš je povedal, da so potrdilo o prvi okužbi na Hrvaškem prejeli nekaj pred 12. uro. Pričakuje, da moški zaradi okužbe ne bo imel hujših posledic.

Napovedal je, da se bodo zdravstvene službe osredotočile na stike, ki jih je imel oboleli moški, da bi preprečili širjenje okužbe. Za tiste, ki so bili v neposredni bližini okuženega, bodo organizirali karanteno, za ostale pa zdravstveni nadzor, je napovedal. "Zdravstveni sistem je pripravljen. Storili bomo vse, da bi zagotovili varnost zdravja prebivalcev", je dejal minister.

Beroš je ponovil, da gre za bolezen, ki je po svojem značaju podobna navadni gripi. Ne pričakuje, da bo na Hrvaškem prišlo do večjega števila zbolelih za virusom covid-19, prav tako ne pričakuje hujših zdravstvenih zapletov pri tistih, ki bodo morda zboleli.

Plenković je kot še posebej pomembno izpostavil, da je Hrvaška pravočasno uvedla ukrepe za boj proti koronavirusu, potem ko se je bolezen pojavila na Kitajskem. Izpostavil je, da so vse pristojne hrvaške službe popolnoma angažirane ter da bodo o vsem pravočasno obveščali javnost.

Medtem na Hrvaškem čakajo še na izide testiranja devetih oseb, ki so delale v eni italijanskih tovarn v Lombardiji, v kateri je bilo 20 okuženih s koronavirusom. Hrvaški delavci so v reško bolnišnico prispeli minulo noč, eden izmed njih pa je imel simptome, podobne gripi. Laboratorijske izide bodo imeli v popoldanskih urah, so napovedali v reški bolnišnici. Delavci so stari med 19 in 50 let.
Prva primera potrjena tudi v Avstriji!

Na avstrijskem Tirolskem so pri dveh ljudeh potrdili okužbo z novim koronavirusom, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA danes sporočil deželni glavar Tirolske Günther Platter. Pri dvojici sta bila pozitivna oba testa na okužbo. Najmanj eden od okuženih je iz Lombardije.

Zaenkrat še ni jasno, kje sta se okužila, ni pa nobeden od 24-letnikov huje bolan. Trenutno imata zgolj vročino. Obolela sta se sama obrnila na reševalno službo v Innsbrucku in opisala svoje simptome. Trenutno sta v izolaciji v bolnišnici v Innsbrucku.

Še pred tem so avstrijski mediji poročali, da gre pri dvojici za Italijana, ki prihajata iz Lombardije, živita pa v Innsbrucku.

Pristojne oblasti sedaj poskušajo identificirati vse osebe, s katerimi sta bila obolela v stiku. Vse bodo zdravniško pregledali in ob pojavu morebitnih znakov okužbe tudi testirali. Na tak način želi Avstrija preprečiti nadaljnje širjenje virusa.

Prav tako bodo na kliniki v Innsbrucku vzpostavili posebno ambulanto za primere suma na okužbo z novim koronavirusom, kjer naj bi takoj ugotovili, ali gre za okužbo z virusom. Skupno so doslej na Tirolskem testirali 14 oseb.

"Morda bodo teste opravili tudi pri osebah brez značilnih znakov. Tiste, pri katerih bo sum za okužbo, bodo preventivno dali v karanteno, obolele v zdravniško izolacijo," so za APA pojasnili zdravniki. Avstrija ima sicer za obravnavo bolnikov z boleznijo covid-19 ali okužbo z virusom sars-cov-2 ter za morebitne primere sumov na voljo 56 bolnišnic.

V državi so okrepili ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, ko je konec tedna močno naraslo število okuženih na severu Italije. Doslej so jih našteli že več kot 280, sedem ljudi je umrlo. Večina okužb je v Lombardiji, prvi primer pa so v ponedeljek potrdili tudi v deželi Trentinsko - Zgornje Poadižje, ki meji na avstrijsko Tirolsko.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v ponedeljek po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov.

Na Gradiščanskem so danes preventivno vzpostavili tudi štab za koordinacijo, ki je v stalnem stiku s pristojnimi oblastmi, reševalnimi postajami ter bolnišnicami. "Na Gradiščanskem doslej ni bilo nobenega potrjenega primera bolezni zaradi koronavirusa," je ob tem sporočil deželni glavar Gradiščanske Hans Peter Doskozil. Dodal je, da ni nobenih razlogov za paniko, a je pomembno sprejeti najboljše možne previdnostne ukrepe ter ostati pozoren.

V Avstriji bo poleg tega v četrtek sestanek deželnih glavarjev vseh devetih zveznih dežel s predstavniki ministrstva za notranje zadeve in zdravje, na katerem bodo govorili o sodelovanju na ravni države, dežel ter občin v boju proti novemu koronavirusu.

.