Na Hrvaškem največ novih okužb v enem dnevu od izbruha epidemije

Umrlo je 56 bolnikov

25. 11. 2020, 12:28 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem največ novih okužb v enem dnevu od izbruha epidemije (foto: Profimedia) Profimedia

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 10.194 testih potrdili 3603 okužbe z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okuženih doslej. Umrlo je 56 bolnikov s covidom-19, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite, ki pripravlja paket ostrejših epidemioloških ukrepov.

Do danes so na Hrvaškem največje število dnevnih okužb potrdili 21. novembra, ko so ob opravljenih 9877 testih potrdili 3573 okužb. Največ umrlih v 24 urah so imeli prejšnji petek, ko je bilo 57 smrtnih žrtev covida-19.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah znova največ na novo okuženih potrdili na območju Zagreba, kjer so našteli 734 novih primerov. V primorsko-goranski županiji so potrdili 334 novih okužb, kar je največ od izbruha epidemije na Hrvaškem. Iz istrske županije so poročali o 86 novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 20.691 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah zdravijo 2136 bolnikov s covidom-19, na medicinskih ventilatorjih je 240 ljudi. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, so v državi potrdili več kot 111.600 okužb z novim koronavirusom. V preteklih devetih mesecih je s covidom-19 umrl 1501 bolnik. Okrevalo je 89.425 ljudi. V samoizolaciji je več kot 45.500 ljudi. Opravili so skupno skoraj 702.300 testov, so še sporočili iz nacionalnega štaba civilne zaščite.

Na Hrvaškem načrtujejo, da bodo zaradi slabšanja stanja v državi do konca tedna zaostrili epidemiološke ukrepe. Zlasti skrbi vse večje število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. O tem je razpravljala tudi hrvaška vlada. Končne ukrepe bo predvidoma v četrtek objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Na mizi naj bi bili predlogi o dodatnem omejevanju obratovanja ali celo zapiranju vseh gostinskih lokalov. Vrata naj bi začasno zaprli kino dvorane in gledališča, srednje šole naj bi začele s poukom na daljavo. Dodatno naj bi omejili število potnikov v vozilih javnega prometa kot tudi število ljudi na organiziranih dogodkih, ne glede na to, ali gre za javne shode ali družinska srečanja. Nekateri epidemiologi so tudi predlagali, da bi zaprli tudi cerkve, maše pa naj bi predvajali na spletu, radiu in televiziji.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je v torek napovedal, da bo bodo ostrejši ukrepi veljali do božiča. Novinarjem je pojasnil, da želijo z dodatnimi ukrepi predvsem ohraniti stabilnost zdravstvenega sistema in gospodarstva. Povedal je, da ne bo popolnega zapiranja gospodarstva, kot je bilo prejšnjo pomlad po izbruhu epidemije v državi.