Na Hrvaškem ob začetku tedna za 30 odstotkov več okužb, na Madžarskem začetek cepljenja s kitajskim cepivom

24. 2. 2021, 13:09 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem ob začetku tedna za 30 odstotkov več okužb, na Madžarskem začetek cepljenja s kitajskim cepivom (foto: Profimedia) Profimedia

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 7763 testih potrdili 688 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 15 bolnikov s covidom-19, je na današnji novinarski konferenci potrdil nacionalni štab civilne zaščite. Od začetka tedna Hrvaška beleži za 30 odstotkov več okužb kot v prvih treh dneh minulega tedna.

Na Hrvaškem so minulo sredo potrdili 502 novi okužbi, teden dni pred tem 577, je povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da so v prvih treh dneh tega tedna v državi potrdili za 30 odstotkov več novih okužb, kot jih je bilo od ponedeljka do srede prejšnji teden. Dodal je, da 14 dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 115,3. Stopnja smrtnost na milijon prebivalcev je 1340.

Na novinarsko vprašanje, ali je možno, da se bodo na Hrvaškem 1. marca ponovno zaostrili protikoronski ukrepi zaradi povečanja števila novih okužb v zadnjih nekaj dneh, je hrvaški notranji minister Davor Božinović odgovoril, da zaenkrat obstajata obe možnosti; zaostritev ali omilitev ukrepov.

Če bo prišlo do omilitve ukrepov, jih bodo spremljali strogi epidemiološki ukrepi, je še dejal Božinović, ki je tudi podpredsednik hrvaške vlade in vodja nacionalnega štaba civilne zaščite. Ob tem je minister napovedal, da bosta hrvaška vlada in nacionalni štab civilne zaščite o tem razpravljala do konca tedna.

Na Hrvaškem je trenutno 2679 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 791 covidnih bolnikov, od tega jih je na ventilatorjev 63. Na Hrvaškem so od 25. februarja lani potrdili več kot 241.048 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5477 ljudi.

Prva članica EU s cepivom kitajskega proizvajalca

Madžarska je danes postala prva država članica Evropske unije, ki je začela množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom kitajskega proizvajalca Sinopharm. "Danes začnemo cepljenje s kitajskim cepivom," je v videosporočilu na Facebooku objavil madžarski premier Viktor Orban.

Madžarska je tako prva članica EU, ki je v boju proti pandemiji začela uporabljati kitajsko cepivo, ki sicer nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v uniji.

Na Madžarskem ob treh v EU potrjenih cepivih - Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca - uporabljajo tudi rusko cepivo Sputnik V, ki prav tako v EU še ni odobreno.

Madžarska vlada premierja Viktorja Orbana je januarja sporočila, da je s Sinopharmom dosegla dogovor o nabavi pet milijonov odmerkov cepiva. Prvih 550.000 odmerkov je v Budimpešto prispelo prejšnji teden.

Do konca tega tedna naj bi po besedah vodje vladne delovne skupine za cepljenje Istvana Gyorgyja število cepljenih proti covidu-19 na Madžarskem preseglo 800.000. V naslednjih nekaj dneh naj bi prvi odmerek kitajskega cepiva prejelo 275.000 starejših bolnikov, s cepivom AstraZenece naj bi cepili 41.000 ljudi, mlajših od 60 let, ki imajo kronične bolezni. Še nadaljnjih 52.000 starejših pa naj bi prejelo cepivo Pfizerja, je napovedal.

Doslej je na Madžarskem prvi odmerek cepiva prejelo 457.000 ljudi, z dvema odmerkoma so jih cepili 206.000.

Na Madžarskem so od začetka pandemije potrdili več kot 400.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 15.000 bolnikov s covidom-19.