Na Hrvaškem potrdili novo različico virusa

Češki sev

4. 3. 2021, 13:13 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem potrdili novo različico virusa (foto: Profimedia) Profimedia

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 6965 opravljenih testih potrdili 667 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je devet covidnih bolnikov, je danes potrdil nacionalni štab civilne zaščite. Danes objavljeno število novih okužb je nekoliko višje, kot je bilo prejšnja dva četrtka. V državi so potrdili tudi novo različico virusa.

Pred tednom dni so ob 6433 opravljenih testih potrdili 544 novih okužb z novim koronavirusom. Četrtek pred tem so ob 6072 opravljenih testih potrdili 365 okužb.

Na Hrvaškem so po angleški, južnoafriški in newyorški različici novega koronavirusa, danes potrdili obstoj tudi t.i. češke različice koronavirusa, je objavila hrvaška radio-televizija HRT na svoji spletni strani. Novo različico so našli pri petini od skupno 70 vzorcev okužb z novim koronavirusom, ki so jih zabeležili februarja med bolniki s covidom-19 v klinični bolnišnici Dubrava v Zagrebu.

"Češka različica je kombinacija mutacije škotske in angleške različice koronavirusa", je pojasnil profesor z zagrebške fakultete za naravoslovje in matematiko Kristian Vlahoviček, ki je vodja projekta za analizo genoma koronavirusa. Pojasnil je, da so novo različico mutacije virusa prijavili na Češkem in Slovaškem, potom ko so zabeležili veliko zvišanje števila okuženih z novim koronavirusom. Vlahoviček je dejal, da še ni znano veliko glede nalezljivosti češke različice.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji 77 novih okužb. Iz istrske županije poročajo o treh novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 3558 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 740 covidnih bolnikov, od katerih jih 69 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. V samoizolaciji je 14.456 ljudi. Doslej so opravili 1.368.448 testov in okužbo potrdili pri 244.872 ljudeh. Umrlo je 5564 covidnih bolnikov. Okrevalo je 235.750 obolelih, je še objavil hrvaški štab.