Na Hrvaškem prvič več kot 4000 okuženih, na Madžarskem 115 smrti

26. 11. 2020, 12:11 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem prvič več kot 4000 okuženih, na Madžarskem 115 smrti (foto: Profimedia) Profimedia

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 11.487 testih potrdili 4009 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Umrlo je 51 bolnikov s covidom-19, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaška vlada je danes napovedala paket ostrejših epidemioloških ukrepov, ki bodo začeli veljati v soboto.

Do danes so na Hrvaškem največje število dnevnih okužb potrdili v minulo sredo, ko so ob opravljenih 10.194 testih potrdili 3603 okužbe. Največ umrlih v 24 urah so imeli prejšnji petek, ko je bilo 57 smrtnih žrtev covida-19.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji potrdili 304 nove okužbe. Iz istrske županije so poročali o 82 novih primerih. Največje dnevno število novookuženih so v preteklih tednih sicer praviloma imeli na območjih Zagreba in Splita.

Na Hrvaškem je trenutno 21.725 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah zdravijo 2171 bolnikov s covidom-19, na medicinskih ventilatorjih je 252 ljudi. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, so v državi potrdili več kot 115.600 okužb z novim koronavirusom. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 1552 bolnikov.

Okrevalo je skoraj 92.400 ljudi. V samoizolaciji je več kot 50.100 ljudi. Opravili so skupno skoraj 713.730 testov, so še sporočili iz nacionalnega štaba civilne zaščite.

Ostrejši ukrepi

Hrvaški premier Andrej Plenković je na novinarski konferenci po seji vlade napovedal ostrejše ukrepe, ki bodo veljali od sobote do 21. decembra. Povedal je, da se je treba izogniti vsem nenujnim druženjem.

Od sobote bodo tako začasno prepovedali obratovanje gostinskih lokalov, razen restavracij v hotelih in kampih, ki lahko opravljajo storitve za svoje goste, ki tam prenočujejo. Restavracije lahko ponujajo dostavo hrane v svojem dosedanjem obratovalnem času. Trgovine in pekarne bodo lahko odprte do 22. ure. Med 22. in 6. uro bo še naprej veljala prepoved prodaje alkohola.

Do 21. decembra bodo zaprte tudi telovadnice, športni centri in stavnice. Športni dogodki lahko potekajo samo v najvišjih razredih in brez gledalcev. Prepovedali so tudi vse množične kulturne in turistične prireditve, kot so gospodarski in novoletni sejmi. V vozilih javnega prevoza so omejili število potnikov na 40 odstotkov potniških zmogljivosti.

Na javnih dogodkih bo še naprej lahko največ 25 ljudi, ta omejitev pa velja tudi za bogoslužja, za katera so priporočili, naj jih raje predvajajo po radiu, televiziji in spletu. Prepovedali so tudi poroke. Na zasebnih družabnih dogodkih so omejili število udeležencev na deset, na pogrebih je lahko največ 25 ljudi. Prepovedali so dejavnosti v otroških igralnicah in plesnih šolah.

Ukrepe so poostrili tudi za kulturne dogodke ter začasno prepovedali vse amaterske kulturno-umetniške prireditve. V profesionalnih gledališčih, kinodvoranah, muzejih in podobnih ustanovah bodo morali omejiti število obiskovalcev glede na velikost prostora. V kinu ne bo več mogoče kupiti hrane in pijače.

Srednje šole in fakultete se lahko same odločijo, ali bodo pouk v učilnicah in predavalnicah nadomestili s poukom na daljavo. Delodajalcem so priporočili, naj zaposlenim omogočajo delo od doma, deljen delovni čas in izmensko delo, kjer je to mogoče.

Plenković je dejal, da bodo do 21. decembra spremljali epidemiološko sliko ter se odločili, ali bodo določene ukrepe omilili ali pa sprejeli dodatne. Znova je pozval državljane, naj bodo odgovorni in spoštujejo vse epidemiološke ukrepe.

Na Madžarskem 115 smrtnih žrtev

Poleg tega so v minulem dnevu na Madžarskem zabeležili 6360 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupaj so doslej v vzhodni slovenski sosedi od začetka pandemije v marcu zabeležili 192.047 primerov okužbe. Covid-19 je na Madžarskem zahteval življenja 4229 ljudi.

V državi imajo trenutno 138.200 aktivnih primerov. V bolnišnicah je 7537 bolnikov s covidom-19, od tega 640 na ventilatorjih.

Madžarskim bolnišnicam so na pomoč priskočili tudi vojaki. Po podatkih obrambnega ministrstva pri varovanju, logistiki in tudi administrativnih zadevah v 93 bolnišnicah po državi sodeluje skupaj 1100 vojakov. To je še enkrat več kot med prvim valom spomladi.

Vojska v večjem številu tudi pomaga policiji pri patruljiranju na ulicah in nadzoru spoštovanja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, tudi policijske ure. Prav tako izvajajo naloge varovanja skupno 22 vladnih in diplomatskih stavb, še navaja MTI.

Madžarska sicer kljub vse višjim številkam, ki kažejo širjenje novega koronavirusa, ne načrtuje uvajanja dodatnih ukrepov, ohranja pa vse obstoječe, je danes sporočil vodja premierjevega kabineta Gergely Gulyas. Visoko število okužb je po njegovih besedah tudi posledica večjega števila testiranj za novi koronavirus.

Je pa Madžarska do 1. februarja prihodnje leto podaljšala zaprtje meje zaradi pandemije. Strožji režim na meji bi se iztekel 1. decembra, a so ga podaljšali za dva meseca, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Madžarska je 1. septembra zaprla meje za tuje državljane z nekaterimi izjemami, za vse Madžare, ki se vračajo iz tujine, pa pri vstopu v državo uvedla obvezno karanteno.

Gulyas je povedal tudi, da se Madžarska o nakupu cepiva proti covidu-19 pogovarja z Rusijo, Kitajsko in Izraelom. Dejal je še, da bo cepljenje proti covidu-19 na Madžarskem, ko bo cepivo na voljo, prostovoljno in brezplačno.