Na Hrvaškem rekordnih 358 primerov okužbe

26. 8. 2020, 14:52 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem rekordnih 358 primerov okužbe (foto: Profimedia) Profimedia

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordnih 358 novih primerov okužbe s koronavirusom, je v Zagrebu sporočil minister za zdravje Vili Beroš. Največ na novo okuženih je v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 136. V Zagrebu je 58 novih primerov okužbe, poročajo hrvaški mediji.

Še 33 primerov novih okužb so zabeležili v šibeniško-kninski županiji, 20 v primorsko-goranski, še 19 v zagrebški županiji (brez mesta Zagreb), 15 v Zadrski ter po 11 v varaždinski in brodsko-posavski. V ostalih županijah pa so zabeležili po manj kot deset novih primerov okužb s koronavirusom, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Aktivno obolelih je 2352. V minulem dnevu so morali zaradi covida-19 hospitalizirati še 26 bolnikov. Skupaj jih je zdaj v hrvaških bolnišnicah 184, od tega jih deset potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja.

Najhuje je trenutno v splitsko-dalmatinski županiji in Beroš je že napovedal, da bodo tam s polnočjo uvedli nove ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

Kot je povedal Beroš, so v Splitu zaznali nova žarišča okužb v fitnes centrih, restavracijah in na tekmi. Zato bodo v celotni županiji za najmanj naslednjih 14 dni zaprli telovadnice in fitnes centre ter prepovedali organizirano športno rekreacijo. Športna tekmovanja bodo lahko potekala, a brez gledalcev, navaja portal Index.hr.

Obvezno nošenje mask

Obvezna bo nošnja mask v vseh zaprtih prostorih z več kot tremi osebami, tudi v restavracijah in barih. Ob uživanju hrane ali pijače jo bo gost sicer lahko snel, a takoj ko bo vstal izza mize, si jo bo moral nadeti.

Poroke in slavja bodo omejili na največ 50 oseb, podobno tudi udeležbo na pogrebih. Omejili bodo tudi število ljudi na družinskih zabavah, in sicer na največ 20. Prepovedani bodo obiski v domovih za ostarele.

Na ostalih zbiranjih, vključno z verskimi obredi bo treba obvezno nositi zaščitne maske in vzdrževati medsebojno razdaljo najmanj dva metra. Na voljo morajo biti dezinfekcijska sredstva. Inšpektorji napovedujejo tudi večji nadzor nad tujimi državljani, kako upoštevajo zaščitne ukrepe, še navaja Index. hr.

Uvoženi primeri okužb

Zabeležili so namreč tudi več uvoženih primerov okužb. Po podatkih Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo so v tednu od 17. do 24. avgusta zabeležili 17 uvoženih primerov iz Bosne in Hercegovine, drugi pa so prišli iz Kosova, Avstrije, Nemčije in tudi ZDA.

V tem tednu se je nadaljeval tudi trend širjenja okužb med dopustovanjem v Srednji in Južni Dalmaciji - zlasti v Makarski, Splitu in Vodicah ter na Pagu, Hvaru in Braču. Največ turistov se je okužilo v Makarski - kar 63 državljanov Avstrije, šest Nemcev in en Slovenec, navaja Slobodna Dalmacija.

V Novalji na Pagu se je okužilo devet Avstrijcev, Britanec, 20 Nemcev ter štirje Italijani - skupno 34 oseb. Toliko tujih turistov se je okužilo tudi v Splitu. Kar 30 je bilo tam Britancev.