Na Hrvaškem so iz sadnega vina naredili razkužilo

Namesto jabolčnika

8. 5. 2020, 07:35 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem so iz sadnega vina naredili razkužilo (foto: Profimedia) Profimedia

V tovarni Carlsberg Croatia v Koprivnici na Hrvaškem so iz sadnega vina, ki je bilo namenjeno izdelavi jabolčnika, naredili razkužilo. Podarili so ga svojim zaposlenim in lokalni skupnosti. V družbi poudarjajo, da gre za izjemo v času pandemije covida-19 in da bodo še naprej izdelovali jabolčnik, ki ga izvažajo v približno 20 držav.

Iz 4000 litrov sadnega vina so v dveh procesih destilacije namesto znanega jabolčnika Somersby namenoma izdelali približno 600 litrov razkužila za roke, so zapisali na spletni strani hrvaške podružnice znane danske pivovarske družbe Carlsberg. V hrvaškem Carlsbergu so izdelali 1200 pollitrskih plastenk z razkužilom, ki vsebuje 70 odstotkov alkohola. Objavili so tudi fotografijo novega izdelka, ki so ga poimenovali Čiste ruke (Čiste roke).

Težki časi zahtevajo kreativne rešitve, so poudarili. Pojasnili so, da v začetku pandemije niso uspeli kupiti zadostne količine razkužil za higieno na delovnih mestih v svoji družbi. Zato so se odločili narediti lastno razkužilo, kar jim je tudi uspelo v sodelovanju s partnerji.

"Novi izdelek ne pomeni, da družba načrtuje nove posle. Sadno vino bomo še naprej uporabljali za proizvodnjo jabolčnika, ki ga izvažamo v približno 20 držav, od Singapurja do ZDA," je povedala predstavnica za stike z javnostjo v Carlsberg Croatia Tatjana Petričušić.

Podobna usoda čaka tudi vino v prepolnih vinskih kleteh številnih hrvaških vinarjev, ki bodo morali zagotoviti zmogljivosti za nove litre vina po letošnji trgatvi, navaja reški časnik Novi list na svoji spletni strani.

Milijone litrov domačega vina, ki ga ne morejo prodati, naj bi predali v razkužila. Ob tem bodo dobili tudi pomoč iz skladov Evropske unije, ki so v ta namen pripravili 350 milijonov evrov.