Na Hrvaškem so od včeraj potrdili še 56 okužb z novim koronavirusom

Pozitiven tudi tretji test Gorana Ivaniševića

26. 6. 2020, 17:43 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem so od včeraj potrdili še 56 okužb z novim koronavirusom (foto: profimedia) profimedia

Hrvaški štab civilne zaščite je danes potrdil, da so od četrtka od 14. ure zabeležili še 56 okužb z novim koronavirusom. Največ novih primerov je bilo na območju Zagreba, kjer so zabeležili polovico novih okužb. Med okuženimi je tudi bivši teniški igralec in trener Goran Ivanišević, ki je bil direktor teniškega turnirja Adria tour.

Članica štaba iz hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš je povedala, da je bilo na območju Zagreba 28 novookuženih, v osiješko-baranjski županiji pa 12. Po pet novih primerov je bilo v primorsko-goranski in splitsko-dalmatinski županiji. V še štirih županijah pa so imeli po en ali dva primera.

Bubaševa je še povedala, da je bilo doslej na Hrvaškem 2539 okuženih z novim koronavirusom, 2150 oseb pa se je pozdravilo. Na zdravljenju v bolnišnicah je 51 oseb, nihče pa ni priključen na ventilator. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 107 ljudi. Opravili so skoraj 76.500 testiranj, 780 v preteklih 24 urah.

Med novookuženimi je tudi Goran Ivanišević, ki je to danes potrdil na svojem Instagramu. Ivanišević je direktor teniškega turnirja v Zadru v sklopu Adria toura, ki so ga morali minuli konec tedna prekiniti zaradi okužbe več igralcev.

Novinarje je zanimalo, ali bi moral tudi hrvaški premier Andrej Plenković v samoizolacijo glede na to, da sta se z Ivaniševićem v soboto na turnirju v Zadru pozdravila in fotografirala.

Direktorica zagrebške infekcijske klinike in članica štaba Alemka Markotić je pojasnila, da bodo v skladu s pravili epidemiologov obravnavali samo Ivaniševićeve stike v preteklih 48 urah. Poudarila je, da se je Ivanišević v zadnjih deset dneh testiral trikrat, tretji test pa je bil pozitiven. Nihče, ki je bil minuli konec tedna v stiku z njim v Zadru, ni v nevarnosti, da bo zaradi tega okužen, je dejala.

Nekaj novih okužb v Zagrebu naj bi potrdili med obiskovalci nočnih klubov, v katerih se zabavajo ob narodni glasbi. Zaradi gneče v tovrstnih klubih je praktično nemogoče ugotoviti vir okužbe, je danes sporočil zagrebški štab civilne zaščite.

Hrvaški notranji minister in šef nacionalnega štaba Davor Božinović je napovedal, da bodo inšpektorji civilne zaščite v spremstvu policistov okrepili nadzor nočnih klubov, da bi preverili, ali spoštujejo vse ukrepe proti širjenju virusa.

Božinović je dodal, da bodo v začetku prihodnjega tedna glede na takratno epidemiološko sliko revidirali tudi obstoječe ukrepe na mejnih prehodih pri vstopu na Hrvaško. Konec junija tudi poteče odločitev o začasni prepovedi prehoda čez hrvaške mejne prehode za potnike iz določenih držav.