Na Hrvaškem so se v šole vrnili nekateri učenci, v Veliko Britanijo odslej samo z negativnim izvidom testa

18. 1. 2021, 11:15 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem so se v šole vrnili nekateri učenci, v Veliko Britanijo odslej samo z negativnim izvidom testa (foto: Hina/STA) Hina/STA

Na Hrvaškem so se po več kot mesecu dni zimskih počitnic v šole danes znova vrnili učenci nižjih razredov osnovne šole in dijaki zadnjih letnikov. Prvi dan pouka so v šolah začeli z evakuacijskimi vajami v primeru potresa. Za ostale hrvaške učence in dijake v drugem ocenjevalnem obdobju izobraževanje še naprej poteka na daljavo.
 

Na hrvaškem ministrstvu za znanost in izobraževanje pričakujejo, da se bo epidemiološka slika v državi čim prej izboljšala, da bi se lahko vsi otroci vrnili v šolske klopi.

V sisaško-moslavški županiji pa so zaradi v decembrskem potresu uničenih in poškodovanih šolskih poslopij v 17 šolah preložili začetek pouka za najmanj dva tedna.

Vsi učenci, ki so se danes vrnili v šole, morajo spoštovati priporočeno medsebojno razdaljo, za dijake je obvezna tudi zaščitna maska.

Šolski zvonec v hrvaških šolah je današnji začetek pouka zaznamoval tudi začetek evakuacijske vaje v primeru potresa. Učitelji in otroci so vadili, kako brez panike po evakuacijski poti zapustiti poslopje in se zbrati na določeni točki na prostem.

Na Hrvaškem so šole obvezane, da enkrat v dveh letih izvedejo tovrstno vajo. Današnja vaja je predvsem posledica nedavnega uničujočega potresa, ki je stresel sisaško-moslavško županijo.

Na območju Zagreba so tudi danes okoli 4. ure zabeležili manjši potresni sunek z magnitudo 2,2. Žarišče je bilo deset kilometrov severno od Zagreba, blizu območja, ki ga je marca lani stresel močan potres z magnitudo 5,5.

Vsi potniki, ki pridejo v Veliko Britanijo, morajo od danes pokazati negativen izvid testa na novi koronavirus

Poleg tega morajo v desetdnevno karanteno, ki jo je mogoče skrajšati. London je zaprl tudi vse t. i. potovalne koridorje, ki so potnikom iz določenih držav omogočali vstop brez obvezne karantene.

Ne glede na to, ali pridejo z ladjo, vlakom ali letalom, morajo vsi potniki ob prihodu na Otok pokazati negativen izvid testa na novi koronavirus. Opraviti ga morajo največ 72 ur pred potovanjem. Če ga nimajo, jim grozi globa v višini do 500 britanskih funtov (okoli 560 evrov), poroča britanski BBC.

Kljub temu morajo vsi potniki tudi v desetdnevno karanteno. Ob predložitvi negativnega rezultata testiranja jo lahko končajo po petih dneh.

Britanska vlada je zaprla tudi vse t. i. potovalne koridorje, ki so potnikom iz določenih držav omogočali vstop brez obvezne karantene. Zaprti bodo najmanj do 15. februarja.

Britanski zunanji minister Dominic Raab je v nedeljo za BBC povedal, da bodo angleške zdravstvene oblasti okrepile nadzor nad potniki, ki morajo v samoizolacijo.

V potovalni industriji so izrazili razumevanje za zaprtje koridorjev, vendar so posvarili da bo to še poglobilo krizo, v kateri se je znašel ta gospodarski sektor. Britanska vlada je napovedala finančno pomoč, namenjeno letališčem v Angliji.

Na Otoku se medtem nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Doslej so cepili 3,8 milijona ljudi, kar je več, kot so potrdili okužb z novim koronavirusom. Zabeležili so jih 3,4 milijona.

Od danes se lahko cepijo tudi starejši od 70 let in pa tisti, pri katerih je obstaja zelo veliko tveganje, da zbolijo za hudo obliko covida-19.