Podatki za Hrvaško danes bolj spodbudni. Največ okužb v Zagrebu.

29. 6. 2020, 15:32 | Aktualno | Vir: STA

              Podatki za Hrvaško danes bolj spodbudni. Največ okužb v Zagrebu. (foto: Hina/STA) Hina/STA

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 34 primerov okužbe z novim koronavirusom, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je napovedal, da obravnavajo možnost sprostitve obmejnega prometa z Bosno in Hercegovino.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili 34 novih okužb, kar je najmanj po 24. juniju, ko so jih potrdili 22. Minuli konec tedna, od petka do nedelje, so skupno potrdili 208 novih okužb.

Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, so v državi potrdili 2575 okužb, 2155 oseb je okrevalo. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 107 bolnikov. Trenutno je aktivno okuženih 463 oseb, od tega jih je v bolnišnicah še 65, med njimi je ena priključena na ventilator, so sporočili. V preteklih mesecih so testirali več kot 78.000 oseb, od tega 730 v minulih 24 urah.

Hrvaški štab civilne zaščite ni objavil podatkov po županijah. Po navedbah hrvaških medijev je bilo največ novih primerov okužb v preteklih 24 urah na območju Zagreba, in sicer 20. Sedem so jih potrdili v osiješko-baranjski županiji, predvsem v Đakovu, ter pet v vukovarsko-sremski županiji. V več županijah pa so potrdili po enega ali dva nova primera.

V nacionalnem štabu so pri tem pojasnili, da so razlike pri seštevku primerov med nacionalnim štabom in posameznimi lokalnimi štabi mogoče zaradi različnih ur, ob katerih seštevajo dnevno število okuženih.

Govorec slovenske vlade Jelko Kacin je danes opozoril, da bo slovenska vlada prisiljena v torek Hrvaško umakniti z zelenega seznama varnih držav, če bodo v državi presegli deset okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Med drugim je kot nevarnost za širjenje okužb posebej izpostavil zabave v hrvaških nočnih klubih in diskotekah ter velikih prireditvah na prostem, ki se jih udeležujejo predvsem mladi.

Nočni klubi v Zagrebu

Več okužb z novim koronavirusom so v preteklih dneh zasledili v zagrebških nočnih klubih. Zagrebški župan Milan Bandić je na današnji novinarski konferenci zagrebškega štaba civilne zaščite pozval mlade, naj se ne družijo z babicami in dedki, če že zahajajo v nočne klube.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite, pa je danes pred novinarji ocenil, da je Hrvaška "v fazi plesa z virusom".

Med drugim je dejal, da čakajo na dogovor iz Bruslja, da bi omilili epidemiološke ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa na hrvaški meji. Po podpisu sporazuma o krepitvi letalske varnosti z ZDA je v Zagrebu tudi poudaril, da od torka verjetno ne bo več obvezna samoizolacija za tiste, ki vstopajo v državo iz BiH.