Na Hrvaškem umrlo 32 bolnikov s covidom-19

Največ v enem dnevu od izbruha epidemije

2. 11. 2020, 11:25 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem umrlo 32 bolnikov s covidom-19 (foto: Profimedia) Profimedia

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5115 testih potrdili 1165 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 32 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije na Hrvaškem spomladi letos, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Današnje število na novo okuženih je občutno nižje kot v preteklih dneh, kar je tudi pričakovano, saj so v zadnjih 24 urah opravili približno polovico manj testov kot ob delovnikih. Najvišje dnevno število na novo okuženih so zabeležili minuli četrtek, ko so potrdili 2776 novih okužb. Več kot 2000 na novo okuženih so potem imeli vsak dan do konca minulega tedna.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah največ na novo okuženih v Zagrebu, kjer so potrdili 922 novih primerov. V primorsko-goranski županiji je bilo 33 novih okužb, v istrski županiji pa sedem.

Na Hrvaškem je trenutno 14.734 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 1127 bolnikov s covidom-19. Na ventilatorjih je 94 bolnikov, še navaja nacionalni štab civilne zaščite.

Hrvaški mediji se sprašujejo, kako dolgo še še zdržal hrvaški zdravstveni sistem, glede na to, da se je od začetka oktobra skoraj za štirikrat zvišalo število bolnikov s covidom-19, ki jih zdravijo v bolnišnicah. V bolnišnicah se je 2. oktobra zdravilo 286 bolnikov, med njimi jih je bilo 23 priključenih na ventilatorje. Iz največjih hrvaških kliničnih centrov poročajo, da je za obolele s covidom-19 še med 38 in 55 odstotkov prostih postelj.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so doslej potrdili 52.660 okužb. Umrlo je 594 bolnikov s covidom-19, okrevalo je 37.332 ljudi. V samoizolaciji je trenutno skoraj 26.000 ljudi. Opravili so nekaj manj kot 507.200 testov, so še dodali v današnjem sporočilu.

Medtem so na hrvaškem ministrstvu za regionalni razvoj in sklade Evropske unije potrdili, da je bila na testu za okužbo z novim koronavirusom pozitivna ministrica Nataša Tramišak. Kot so sporočili, bo Tramišakova ministrske naloge opravljala v samoizolaciji. V samooizolaciji sta prav tako tiskovna predstavnica ministrstva in osebni voznik ministrice, so dodali.

Med okuženimi z novim koronavirusom v hrvaški vladi je od 25. oktobra tudi hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Bunjac. Od takrat sta v samoizolaciji tudi minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić ter minister za delo, pokojninski sistem, družino in socialne politike Josip Aladrović.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v nedeljo napovedal, da bodo na Hrvaškem v torek začeli izvajati hitre antigenske teste na novi koronavirus. Za komercialno hrvaško televizijo RTL je ocenil, da bodo na ta način povečali dnevno število testov za 25 do 30 odstotkov. Opozoril je, da hitri testi praviloma potrdijo okužbo pri ljudeh, ki imajo simptome, niso pa zelo zanesljivi, tako da bodo pri tistih, katerih hitri test bo negativen, opravili še PCR test.