Na Hrvaškem zaradi izseljevanja in nizke rodnosti zaprli že 8 osnovnih šol!

28. 8. 2018, 10:57 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaškem zaradi izseljevanja in nizke rodnosti zaprli že 8 osnovnih šol! (foto: profimedia) profimedia

Na Hrvaškem so pred začetkom novega šolskega leta zaprli osem osnovnih šol, v 117 osnovnih šolah pa v prvi razred niso vpisali nobenega učenca, kažejo podatki hrvaškega ministrstva za znanost, izobraževanje in šport. Gre za posledice množičnega izseljevanja in rojstva vse manj otrok, poroča novičarski portal index.hr.

Na Hrvaškem je bilo v začetku prejšnjega šolskega leta nekaj več kot 2100 osnovnih šol, je objavil hrvaški statistični urad na svoji spletni strani. Poleg skoraj 900 matičnih šol je nekaj več kot 1100 podružničnih šol ter več kot 80 šol za učence s posebnimi potrebami.

Začasni podatki hrvaške državne uprave kažejo, da v novem šolskem letu v šestih podružničnih osnovnih šolah ne bo več pouka, ker ni učencev. Na območju Poreča v hrvaški Istri pa bodo zaprli dve podružnični šoli, tako da bodo učenci v novem šolskem letu hodili v šolo v mesto Poreč, je poročal index.hr.

Kot dodaja portal, v 113 podružničnih šolah in štirih matičnih šolah letos v prvi razred niso vpisali nobenega učenca. Tovrstnih primerov niso zabeležili samo v Varaždinski županiji in v Zagrebu. Največ podružničnih šol brez prvih razredov bo na območju Šibeniško-kninske, Vukovarsko-sremske ter Liško-senjske županije, kjer je približno petina šol brez prvošolcev, je še objavil index.hr.

Na hrvaškem ministrstvu za znanost, izobraževanje in šport so izračunali, da v skoraj desetih odstotkih osnovnih šol v državi nimajo več učencev v prvih razredih. Teh šol ne bodo zapirali, ker bo v njih potekal pouk za učence ostalih treh nižjih razredov, so še potrdili na ministrstvu.